Tramp poručio američkim Jevrejima: Biću vaš zaštitnik

0

Bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp osudio je antisemitizam.

On se oglasio nekoliko sati nakon što je CNN objavio da je republikanski kandidat za guvernera Sjeverne Karoline, Mark Robinson, iznio seriju rasnih i seksualnih komentara na veb stranici, gdje je sebe takođe nazivao „crnim nacistom“.

Tramp nije komentarisao Robinsonove izjave tokom jučerašnjeg obraćanja grupi jevrejskih donatora i Izraelsko-američkom savjetu u Vašingtonu, prenosi AP.

Trampova kampanja izdala je saopštenje nakon što je CNN objavio Robinsonove komentare, ali nije pomenula Robinsona.

U zvaničnom saopštenju je navedeno da je Tramp „fokusiran na pobjedu u Bijeloj kući i spašavanje zemlje“ i da je Sjeverna Karolina „vitalni dio tog plana“.

Tramp je juče na donatorskom događaju u Vašingtonu pod nazivom „Borba protiv antisemitizma u Americi“ obećao Amerikancima Jevrejima da će biti njihov zaštitnik.

„Moje obećanje Amerikancima Jevrejima je sljedeće: Vašim glasom, ja ću biti vaš branilac, vaš zaštitnik i biću najbolji prijatelj koji su Amerikanci Jevreji ikada imali u SAD“, rekao je Tramp.

CNN tvrdi da je Robinson objavio niz komentara na pornografskoj veb stranici „Nud Africa“ (Nude Africa) prije više od 10 godina, u kojima je sebe nazvao „crnim nacistom“ i izrazio podršku ponovnom uspostavljanju ropstva.

Robinson je negirao da je riječ o njegovim komentarima i objavio video na društvenim mrežama u kojima demantuje navode CNN-a.

„Dozvolite mi da vas uvjerim u stvari koje ćete vidjeti u toj priči – to nisu riječi Marka Robinsona“, rekao je on i objavu CNN nazvao „pogrešnim tabloidnim lažima“.

Nedavne ankete u Sjevernoj Karolini nisu pokazale veliku razliku između Trampa i kandidatkinje demokrata Kamale Haris, ali su iste ankete pokazale da demokratski kandidat za guvernera Sjeverne Karoline Džoš Stajn ima prednost u odnosu na Robinsona, navodi AP.

Agencija dodaje da pojedini analitičari ocenjuju da bi Robinsonovi komentari, uključujući i onaj iz 2012. u kojem je rekao da preferira nacističkog diktatora Adolfa Hitlera od rukovodstva u Vašingtonu, mogli da ugroze Trampove šanse da osvoji Sjevernu Karolinu, ključnu državu.

„Ova priča nije o guvernerskoj trci u Severnoj Karolini. Riječ je o predsjedničkoj trci“, smatra Pol Šumaker, republikanski analitičar.

On takođe ocjenjuje da bi Tramp mogao da izgubi državu u kojoj je pobijedio 2016. i 2020. godine.

(b92)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.