Joković će prisustvovati radnom sastanku Ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope u Skoplju

0

Osamnaesti godišnji radni sastanak Ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope (JIE) zakazan je za 24. septembar 2024. godine u Skoplju, Severna Makedonija.

Ministarski  sastanak  će  biti  organizovan  pod  zajedničkim  pokroviteljstvom  Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije i Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi.

Tokom 18. godišnjeg sastanka Ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Evrope, ministri i šefovi delegacija okupljeni pod okriljem Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) sastaće se u Skoplju kako bi  razgovarali o budućim dešavanjima u  sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u regionu Jugoistočne Evrope (JIE). Takođe, ministri i šefovi delegacija će prestaviti sveobuhvatan proces regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Na ovom sastanku, posebna pažnja biće posvećena integraciji u Evropsku Uniju i aspektima politike poljoprivredog i ruralnog razvoja, posebno u vezi sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan, usklađivanjem EU CAP i približavanjem EU acquis, važnosti poljoprivrednog političkog dijalog i Berlinskog procesa. Ova tema će biti pokrenuta u składu sa „Jahorinskom agendom 2024“, koja predstavlja zaključke sa ovogodišnjeg Foruma poljoprivrednih politika održanog na Jahorini u junu 2024. godine.

SWG Delegati i predstavnici vlada uključeni u Berlinski proces na sastanku poljoprivrednih konsultanata koji je održan u sklopu 60. SWG Skupštine održane u septembru 2024. godine u Potsdamu, Nemačka razgovarali su o nacrtu Deklaracije o hrani i poljoprivredi. Ovaj nacrt Deklaracije treba da usvoje Ministri i šefovi delegacija odgovorni za poljoprivredu i ruralni razvoj zemalja Zapadnog Balkana tokom 18. godišnjeg radnog sastanka Ministara poljoprivrede.

Deklaracija o hrani i poljoprivredi predstavlja važan korak ka formalizaciji saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u kontekstu Berlinskog procesa, sa posebnim naglaskom na postizanje ciljeva održivog razvoja u poljoprivredi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.