Ministarstvo kulture Srbije: Priština za vandalizam i nasilje nad srpskim kulturnim nasleđem optužuje Srbe i srpsku državu

0

Ministarstvo kulture Srbije reagovalo je na izjavu Aljbina Kurtija da je Srbija počinila „kulturocid“ na KiM, navodeći da je u pitanju još jedno izvrtanje istine u upornim pokušajima Prištine da apsurdnim tvrdnjama i banalnim lažima prisvoji srpsko kulturno nasleđe i krivicu za njegovo sistematsko uništenje koje decenijama sprovodi pripišu samoj žrtvi.

Ministarstvo kulture Srbije je u saopštenju osudilo „još jedno u nizu bezočno izvrtanje istine“.

„Uprkos činjenici da je srpsko kulturno nasleđe izloženo sistematskom rušenju, paljenju, prekopavanju grobalja, lomljenju i skrnavljenju crkava, krađi artefakata, falsifikovanju i otimačini, Priština sebi dopušta bezobzirnost bez premca: da za vandalizam i nasilje nad srpskim kulturnim nasleđem optuži same Srbe i srpsku državu“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Dalje se napominje da u ovakvom „brutalnom nasrtaju na kulturno nasleđe i istinu“ Aljbin Kurti se sasvim sigurno rukovodi dobro poznatim načelima fašističke propaganda, da, kako se ističe, sto puta ponovljena laž postaje istina i da je laž utoliko uverljivija koliko je veća.

„Vodeći se ovim načelima, Priština zaista nije mogla da smisli veću i opsceniju laž. U cijeloj perverznoj konstrukciji zamjene uloge dželata i žrtve, posebnu funkciju imaju isfabrikovani brojevi koji bi trebalo da stvore utisak da su ovi propagatori besmislica navodno pravili nekakve evidencije i da je takozvana komisija takozvane države radila bilo šta drugo osim što je izmišljala načine da praznim optužbama prikrije zlodjela i aktivnu nasilničku politiku prema svemu što je srpsko. Šta bi se drugo i moglo očekivati od „vlasti“ koja kao najbolji primjer svoje politike zaštite kulturnog nasleđa ima da se pohvali obnavljanjem kuće Džafera Deve, fašističkog ideologa i ponosnog nosioca ordena koji mu je uručio lično Adolf Hitler“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture Srbije ističu da Srbija neće nikada prestati da neguje baštinu srpskog Kosova.

„Neka oni samo, na svoju sramotu, nastave da optužuju čuvare nasleđa i one čija su imena i prezimena na slomljenim nadgrobnim pločama i čiji su zadužbinari vjekovima gradili sve što oni danas hoće da sruše ili prisvoje. Srbija, uprkos tome, neće nikada prestati da svim silama čuva, upozorava čitav svijet i njeguje baštinu srpskog Kosova i Metohije, koja je, i kada je na Listi svjetske baštine u opasnosti, i dalje dragulj u kruni kulturnog nasleđa čovječanstva“, zaključuje se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ranije danas, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da Izvještaj koji dokumentuje „kulturocid koji je Srbija počinila na Kosovu“ takođe svjedoči o sistematskom uništavanju kulturnog nasleđa Kosova i da je Priština posvećena istini i pravdi za, kako navodi, „sve zločine koje je počinila genocidna Srbija“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.