Ivanović – Felten: Snažna podrška Njemačke evropskim aspiracijama Crne Gore

0

Potpredsjednik Vlade za spoljne i evropske poslove dr Filip Ivanović sastao se danas sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom.

Tokom otvorenog i konstruktivnog razgovora, naglašena je važnost daljeg jačanja bilateralne saradnje između Crne Gore i Njemačke, uz poseban akcenat na ekonomske i političke odnose.

Ivanović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Njemačke evropskom putu Crne Gore, koja je nedavno ponovo potvrđena tokom posjete ministarke vanjskih poslova Analene Berbok.

On je istakao da Crna Gora pokazuje izuzetnu posvećenost i entuzijazam u cilju zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja do kraja 2026. godine, te izrazio očekivanje da će Njemačka nastaviti da pruža ključnu političku i ekspertsku podršku u tom procesu.

Felten je potvrdio snažnu podršku Njemačke evropskim aspiracijama Crne Gore, istakavši da će, ukoliko Crna Gora održi postojeći reformistički zamah, biti više nego dobrodošla u evropsku zajednicu. Takođe je naglasio da bi Crna Gora mogla postati uzor ostalim zemljama kandidatima na putu evropskih integracija.

Poseban fokus stavljen je na značaj Berlinskog procesa koji igra ključnu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom. Ovom prilikom, naglašena je izuzetna važnost jasne i dosljedne podrške Savezne Vlade Njemačke evropskoj perspektivi regiona.

Na kraju sastanka, Ivanović i Felten razmijenili su mišljenja i o aktuelnim regionalnim pitanjima, potvrdivši zajedničku posvećenost jačanju saradnje i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.