Borovinić Bojović na forumu u Berlinu: Naš evropski put podrazumijeva veći broj i snažniji glas žena

0

Predsjednica Skupštine Glavnog grada, dr Jelena Borovinić Bojović boravi na Forumu rodne ravnopravnosti, koji je organizovan u okviru Berlinskog procesa 2024, a na poziv njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Tema ovogodišnjeg Foruma rodne ravnopravnosti bila je Feministička razvojna politika – pristup za ubrzanje EU integracije Zapadnog Balkana, koji je otvorila Švenja Šulce, savezna ministarka za ekonomsku saradnju i razvoj.

U proteklih godinu dana, doprinijela sam uključivanju žena u procese donošenja odluka, hrabrila sam i podržavala žene kroz različite modalitete djelovanja. S ciljem osiguranja stabilnosti i napretka u našem društvu, u Skupštini Glavnog grada formirali smo Ženski klub, koji je po prvi put okupio odbornice iz različitih partija. Takođe, inicirala sam u saradnji sa Zajednicom opština i Misijom OEBS-a u Crnoj Gori organizaciju međunarodne konferencije „Ženske kvote – put do jednakosti,“ koja je okupila regionalne eksperte i ekspertkinje, sa ciljem pokretanja dijaloga o nužnosti uvođenja propisane kvote od 40 posto u izborni zakon. Kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, uočavamo nekoliko važnih problema: ženama je češće ograničen pristup liderskim pozicijama, politici i ekonomskoj moći, a njihova izloženost govoru mržnje je veća. Svjesna sam da, kao žena koja predsjedava Skupštinom Glavnog grada, imam posebnu odgovornost da doprinesem ostvarenju rezultata ne samo projektovanih u nacionalnim strategijama i lokalnim akcionim planovima, već i onih širih, društvenih, koji se direktno tiču žena i njihovog napretka. Postignuti rezultati u ovoj oblasti su zalog za našu bolju budućnost. Zato sam sa velikim interesovanjem pratila dosadašnje panele i vjerujem u kvalitetan doprinos svih prisutnih diskusiji i formulaciji preporuka o tome kako zajednički raditi na unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u okviru Berlinskog procesa, jer je to od ključne važnosti za stabilnost i budućnost našeg društva, saopštila je Borovinić Bojović tokom panela koji se ticao uključivanja žena u procese donošenja odluka.

Forum okuplja poslanike, ministre, predstavnike agencija za rodnu ravnopravnost, gradonačelnike i članove civilnog društva iz šest zemalja Zapadnog Balkana. Takođe, njemu prisustvuju i predstavnici regionalnih organizacija i Evropske unije. Glavni cilj Foruma o rodnoj ravnopravnosti je izrada preporuka za unapređenje rodne ravnopravnosti i integraciji rodno senzitivnih pitanja u Berlinski proces kroz zajednički rad.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.