Berane 21. septembra domaćin manifestacije „Eho Vidovdana – očuvanje srpske kulture i tradicije“

0

Berane će 21. septembra biti domaćin manifestacije koja će odjeknuti daleko izvan granica ovog mjesta – „Eho Vidovdana – očuvanje srpske kulture i tradicije“.

U ovom kulturnom događaju, koji se održava pod pokroviteljstvom Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom, okupiće se umjetnici, kulturni djelatnici i predstavnici društvenog života čiji je rad decenijama posvećen očuvanju i njegovanju srpskog kulturnog nasleđa.

Manifestacija počinje u 10 časova, u sali JU „Centar za kulturu Berane“, gdje će, kroz tradicionalne igre i pjesme folklornih ansambala iz Srbije i Crne Gore, predavanje o srpskoj kulturi i tradiciji, turniru u tradicionalnim srpskim igrama, oživjeti duh Vidovdana i slavne prošlosti srpskog naroda, inspirišući mlade generacije da njeguju i ponosno čuvaju svoje kulturno nasleđe.

Uz podršku Košutnjak filma, svi posjetioci će imati priliku da odgledaju dokumentarni istorijski film „Gde cveta limun žut“, koji nas vraća u drugu godinu Prvog svjetskog rata, kada je moćna Austrougarska carevina napala malu Kraljevinu Srbiju, a srpski narod, njegova vojska i država se našli pred najvećim iskušenjem u svojoj istoriji.

Poseban doprinos autentičnosti ovog događaja donijeće radionica starih zanata i rukotvorina na Trgu Igumana Mojsija Zečevića, gdje će stari i mladi zajedno učiti i podsjećati se na tradicionalne tehnike vezenja, heklanja i tkanja.

Eho Vidovdana biće prava riznica srpske kulture i tradicije sa izložbom starih predmeta, pripremom tradicionalnih srpskih jela i pričama koje vraćaju u neka slavna vremena.

Pridružite nam se i osjetite duh Vidovdana kako epski odjekuje Beranama! – poručili su iz Udruženja Srba Berana i Andrijevice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.