Pomahnitalo Kenterino čedo (DFC): Crna Gora i dalje na udaru prosrpskih i proruskih režima

0

Ko o čemu, Digitalni forenzički centar (DFC) – nevladino čedo Sava Kentere – o nekakvim uticajima „proruskih i prosrpskih režima koji podrivaju njene demokratske procese“.

To je navela u izjavi za – tradicionalno istinoljubivu Antenu M – analitičarka DFC-a Jelena Danilović.

„Digitalni forenzički centar je u više navrata kroz svoje analize i studije ukazao na djelovanje brojnih aktera koji pokušavaju da utiču na društveno-politički proces u Crnoj Gori. Ukazali smo da putem različitih kanala, režimi u Rusiji i Srbiji, pokušavaju oblikovati javno mnjenje u Crnoj Gori, utiču na njenu unutrašnju politiku, ali i vanjskopolitički kurs. Crna Gora predstavlja plodno tlo za hibridno djelovanje“, rekala je Danilović.

Danilović ističe da se vlast u Crnoj Gori ne bavi dovoljno pitanjima stranog uticaja.

Na pitanje da li i na koji način je primjetan strani uticaj na lokalne izbore koji se održavaju u ovih nekoliko mjeseci, Danilović navodi:

„Digitalni forenzički centar svakodnevno radi monitoring kako regionalnih, tako i nacionalnih medija, ali i društvenih mreža, pa tako i u vrijeme predizborne kampanje. Ono što je zaključeno do sada jeste da je kampanja umjerenija nego tokom ranijih izbornih procesa. Nismo zabilježili značajnije dezinformacije ili strano uplitanje, međutim sporadično se pojave navodna istraživanja javnog mnjenja koja su najčešće nepotpisana, a kojima se pokušava oblikovati percepcija građana“, kazala je Danilović.

Saputnica Antene M ističe da se tokom kampanje uoči podgoričkih izbora može uočiti pojačan govor mržnje.

„DFC je ranije u svojim analizama ukazivao na propagandne kampanje i djelovanje ruskih i srpskih proksija tokom važnih društveno-političkih događaja. Osim zbivanja na crnogorskoj političkoj sceni i regionalna dešavanja često su okidač za aktiviranje i djelovanje krajnje desničarskih organizacija i pojedinaca, pokazala je analiza. Na taj način u turbulentnom periodu za cijeli region Zapadnog Balkana, krajnje desničarske organizacije dodatno manipulišu i podgrijavaju atmosferu u cilju radikalizacije i moblizacije crnogorskih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi, ukazali su iz DFC-a.

(In4s)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.