Ministarka Vujović uputila Vladi predlog za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju

0

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović uputila je Predlog za davanje prethodne saglasnosti za podizanje spomen-obilježja preminulom mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju.
Vujović je poručila da su mitropolitovo ime i djelo prepoznati izvan granica naše zemlje, čime je doprinio jačanju ugleda Crne Gore u svijetu.

„Posvećen duhovnom i intelektualnom razvoju, ostavio je trajno nasljeđe i doprinos uklesan u istoriju Crne Gore, kao primjer mudrosti i prosvijećenosti“, dodala je ona.

Prema njenim riječima, kao duhovni autoritet mitropolit Amfilohije je uspješno usklađivao savremeni pogled na svijet sa tradicionalnim vrijednostima, čime je pomogao Crnoj Gori da se lakše prilagodi izazovima novog doba, a pri tom ostane vjeran svojim duhovnim korijenima.

„Kroz svoj rad povezao je Crnu Goru sa svjetskom intelektualnom elitom, time doprinoseći ne samo kulturnoj već i diplomatskoj afirmaciji naše zemlje. Život i djelo mitropolita Amfilohija, ostaće trajna duhovna zaostavština, jer se kroz nju prepoznaje snaga znanja i univerzalnih ljudskih vrijednosti koje treba da čine osnov svakog društva i države“, zaključila je Vujović.

Podsjetimo, prvobitno je Ministarstvo kulture i medija odbilo zahtjev Opštine Berane da bude podignut spomenik mitropolitu Amfilohiju.

Nakon toga su reagovali iz Eparhije budimljansko-nikšićke, ocjenjujući da je argumentacija za odbijanje tog zahtjeva klimava i porozna, te primjer maliciozne birokratije.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.