Anketni odbor mogao bi se baviti i „Orlovim letom“

0

Pokret Evropa sad, Nova srpska demokratija i Ujedinjena Crna Gora podržale bi u Skupštini formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio eventualnim propustima i zloupotrebama u policijskoj akciji „Orlov let“ iz 2006. godine. Član Odbora za ljudska prava i slobide iz DPS-a, Dušan Raičević, nije odgovorio na pitanja Portala RTCG o ovoj temi. Za formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio ovim pitanjem zalaže se potpredsjednik Skupštine Nikola Camaj.

Akcija „Orlov let“ odigrala se 9. septembra 2006. godine, dan pred parlamentarne izbore, prve nakon obnove crnogorske nezavisnosti. U toj operaciji, uhapšeno je 17 osumnjičenih za planiranje terorističkih akcija na dan izbora. Policija je na području Malesije tada uhapsila članova grupe osumnjičene da je planirala da „ugrozi ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore“.

Svi optuženi za terorizam i oružane pobune koji su uhapšeni u akciji pravosnažno su proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne od dvije i po do šest i po godina, odnosno ukupno na 51 godinu zatvora.

Sedmorica crnogorskih, albanskih i američkih državljana koji su uhapšeni u toj akciji tužili su državu Crnu Goru pred Sudom u Strazburu jer ih je, kako su naveli, policija mučila i maltretirala. Sud u Strazburu je 2015. presudio u njihovu korist i obavezao državu Crnu Goru da ih obešteti.

Camaj je nedavno kazao da bi Anketni odbor parlamenta mogao da se formira i ispita postupanje državnih organa u ovom slučaju.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović (NSD) smatra da svako kršenje ljudskih prava mora biti sankcionisano i na to se ne smije ćutati.

„Ovo je bilo klasično šikaniranje i tortura nad ljudima, i neko za to mora odgovarati, pa i da se sve provjeri kroz anketni odbor. „Orlov let” je bio jedan od primjera na koji način se DPS obračunavao ne samo sa političkim protivnicima, nego i sa čitavim narodima, sa svima koji su bili smetnja diktaturi jednog čovjeka“, kazao je Vučurović , poslanik Nove srpske demokratije.

Jovan Vučurović (Foto: NSD)

 

Kako kaže, isto ovako maltretirani su Bošnjaci.

„A podsjećam posebno na dugogodišnji progon srpskog naroda, na montirane političke procese poput državnog udara, i drugo. Dakle, ako hoćemo kao država da napredujemo sto brže ka EU moramo da sankcionisemo sve one koji su kršili ljudska prava čitavih naroda i građana“, kaže Vučurović.

Član Odbora za ljudska prava Tonći Janović (PES) ističe da se kao član tog tijela čvrsto zalaže za princip da sva lica koja prekrše zakon, a posebno oni koji su učestvovali u formiranju kriminalnih ili terorističkih organizacija, moraju odgovarati pred sudom pravde, ali da je jednako važan aspekt pravde i poštovanje ljudskih prava.

Toni Janović (Foto: Skupština CG)

 

„Niko nema pravo da vrši fizičku ili psihičku torturu nad bilo kim, bez obzira na prirodu optužbi ili krivicu. Sva lica moraju imati garantovana osnovna prava u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima, te biti zaštićena od svakog oblika nasilja i mučenja. Oni koji su prekršili zakon, uključujući slučajeve prebijanja, mučenja i druge oblike zlostavljanja, moraju odgovarati za svoje postupke. Očekujem da će nadležni organi pravovremeno i nepristrasno sprovesti istrage, te osigurati da svi odgovorni budu procesuirani. Pravda i ljudska prava su nerazdvojni, i svaki vid zlostavljanja mora biti tretiran kao ozbiljno kršenje zakona“, istakao je Janović.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin kaže da kao član pomenutog odbora nema problema sa formiranjem bilo kog skupštinskog anketnog odbora koji bi se bavio bilo kakvim kršenjem ljudskih prava.

„Ali lično smatram da je postupanje sa tom grupom koja je osuđena na preko 50 godina zatvora bila u skladu sa ovlašćenjima tadašnje UP jer se radi o terorističkoj grupi koja je pripremala oružanu pobunu na tlu Crne Gore“, istakao je Dobričanin.

Dobričanin (Foto: RTCG)

 

(RTCG)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.