SAD optužile Iran za pokušaj uticaj na izbore porukama Bajdenovom štabu

0

Iranski hakeri su tokom ljeta slali e-mailove osobama uključenim u tadašnju kampanju za reizbor američkog predsjednika Džozefa Bajdena koji su sadržali ukradeni materijal iz kampanje kandidata Donalda Trampa u sklopu nastojanja da utiču na predsjedničke izbore.

“Nadalje, iranski zlonamjerni sajber akteri nastavili su s naporima od juna da pošalju ukradeni, nejavni materijal povezan sa kampanjom bivšeg predsjednika Trampa američkim medijskim organizacijama”, naveli su FBI, Agencija za sajber bezbjednost i bezbjednost infrastrukture, te Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe u zajedničkom saopštenju, piše Rojters, prenosi Hina.

Agencije nisu pružile dodatne detalje o prirodi ukradenog materijala.

Iran optužen za pokretanje sajber operacija

Iran je ranije poricao miješanje u američke izbore. Iranska stalna misija pri UN-u u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

U augustu su Sjedinjene Američke Države optužile Iran za pokretanje sajber operacija protiv kampanja obojice američkih predsjedničkih kandidata i ciljanje američke javnosti “operacijama utjecaja” kako bi potakli političke razdore.

Zlonamjerni sajber akteri slali su neželjene mejlove pojedincima u Bajdenovoj kampanji krajem juna i početkom jula koje su sadržale odlomak iz ukradenog materijala iz Trampove kampanje, navodi se u saopštenju.

Zahtjev iz Trumpove kampanje

Bajden je odustao od trke za Bijelu kuću 21. jula, a potom ga je zamijenila potpredsjednica Kamala Haris kao kandidatkinja Demokratske stranke.

Iz Trampove kampanje saopštili su da bi Haris i Bajden trebali otkriti jesu li koristili hakovani materijal “kako bi naštetili” predsjedniku Trampu.

“Nemamo saznanja da je bilo kakav materijal poslan direktno kampanji. Lični mejlovi nekoliko pojedinaca bili su meta nečega što je izgledalo kao neželjena pošta ili pokušaj krađe identiteta”, rekao je glasnogovornik kampanje Harris u izjavi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.