U Kulturnom centru Novog Sada: Otvorena izložba ikona i fresaka „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma”

0

U klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada otvorena je izložba ikona i fresaka „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma” koja će moći da se pogleda do 20. septembra 2024. godine.

Autori postavke su Lucija Đurašković i Marko Kentera, saradnica na realizaciji izložbe je Ivana Domazetović, a pokrovitelj projekta je Turistička organizacija Budve. Projekat su podržale Mitropolija crnogorsko-primorska i Opština Budva.

Na izložbi je predstavljen izuzetno značajan dio baštine budvanskog kraja koja je i zajednička baština ne samo balkanskog regiona, već i evropskih zemalja. Inovativni projekat „Budvanski manastiri na raskršću milenijuma” obuhvata prvu digitalno obogaćenu izložbu koja povezuje orginalne ikone budvanskih manastira i najmodernije tehnologije u proširenoj realnosti.

Cilj izložbe je stvaranje interaktivne, savremene prezentacije duhovnog i kulturnog nasleđa svih manastira sa teritorije Budve kombinovanjem autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama. Postavka obuhvata savremeni pristup i upotrebu najsavremenije elektronske opreme koja segmente manastirskih kompleksa, arhitekturu, slikarstvo i riznicu čini lako razumljivim najširem krugu posetilaca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.