„I čuvari tvog poštenja“: Odlukom Nermina Abdića i Jevta Erakovića turski doktor za dan zaradio 40.000 evra!

0

Bivši predsjednik odbora direktora KCCG Nermin Abdić (sadašnji nosilac liste DPS-a na podgoričkim izborima) i tadašnji čelnik Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković omogućili su tokom 2019. i 2020. godine zaključenje ugovora sa prof. dr. Čagataj Ozturkom iz Turske gdje je on za tri operacije za jedan dan inkasirao 40.000 evra od građana Crne Gore.

To je Borbi saopšteno iz Kliničkog centra Crne Gore.

Po toj odluci Erakovića i Abdića, po operativnom zahvatu, Ozturk je dobijao naknadu od 10.000 € do 15.000 € po operaciji, odnosno na dan 40.000 € od građana Crne Gore. Čak i materijal, kako je saopšteno našem portalu, nije bio iz KCCG već je materijal donosio sa sobom iz Turske. Materijal, inače, nije bio registrovan u Crnoj Gori niti je prošao procedure koje sprovodi Služba za javne nabavke Kliničkog centra te se može izvesti zaključak da je na djelu bilo nesavjesno liječenje pacijenata.

Dokumentacija o ovom procesu je proglašena tajnom i nalazi se u arhivi Kliničkog centra.

Na pitanje kako je sada regulisan angažman konsultanata iz gore pomenute oblasti, iz KCCG navode da je angažman regulisan na način što se raspisao tender za nabavku materijala gdje je dobavljač u obavezi da obezbijedi proktora koji će edukovati kadar Kliničkog centra za 20 operacija, bez nadoknade.

Kako su mediji te 2019. godine pisali, eminentni turski stručnjak prof. dr Čagataj Ozturk, specijalista za hirurgiju kičme i ortopedske traume iz bolnice „LIV“ iz Instanbula, u Kliničkom centru Crne Gore kod šest pacijenata izveo je zahtjevne operativne intervencije na kičmenom stubu.

Iz najveće zdravstvene institucije su tada objasnili da se operacije odnose na „kompleksne promjene na kičmenim pršljenovima prouzrokovane malignom bolešću (metastaze na kičmenim pršljenovima) i infekcijama“, koje će biti riješene savremenim operativnim tehnikama.

– Izvođenje ovih složenih operativnih zahvata Klinički centar će preporučiti da postane regionalni centar u kom će se izvoditi najzahtjevnije intervencije na kičmenom stubu – ocijenili su iz ove institucije.

Pomoć ljekaru Čagataju, kako je precizirano, pružili su ortopedi Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra.

– Ovo je drugi boravak prof. Čagataja našoj ustanovi. Ovim povodom održaće se konferencija za novinare u petak 25. oktobra u 10:30 sati, u sali za sastanke na prvom spratu glavne zgrade Kliničkog centra. Novinarima će se obratiti direktor Kliničkog centra dr Jevto Eraković, predsjednik Odbora direktora najveće zdravstvene ustanove ortoped dr sc. med. Nermin Abdić, direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju dr sc. med. Nikola Bulatović i prof. dr Čagataj Ozturk – kazali su tada iz Kliničkog centra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.