Bocan-Harčenko: Kolektivni Zapad je sve raštimovaniji, neka se ne miješaju u rusko-srpske poslove koji ih se ne tiču

0

Zapadne diplomate uporno pokušavaju da nametnu srpskom rukovodstvu i narodu pravac njihovog daljeg razvoja i spoljnopolitičke orijentacije, poručio je danas ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, osvrćući se „na nove tendenciozne izjave ambasadora SAD i šefa delegacije EU u Beogradu tokom jednog od zapadnih ‘druženja'“, koja, kako je objasnio, „s vremena na vreme organizuju ove ili one nevladine organizacije“.

„Ovo je i nama, a sigurni smo, i ogromnoj većini Srba, odavno jasno: u uslovima stalnog zaoštravanja zahtjeva prema Srbiji, na štetu konstruktivne agende bilateralnih odnosa sa Beogradom, Zapad bezuspješno pokušava da vještački i potpuno neosnovano ocrni Rusiju i njenu ulogu na Balkanu. Uzalud se trude, jer njihova jeftina propaganda neće istrajati u suočavanju sa istinom, a garancija tome su brojni uzajamno korisni rusko-srpski projekti u ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi“, kaže ambasador.

Ipak, kako dodaje, to ne iznenađuje. Znatno interesantnije je, kaže, to što se kolektivni Zapad raspada i što je on sve više raštimovan. U tom kontekstu ambasador podseća na izjave američkih i evropskih zvaničnika na temu iskopavanja litijuma.

„Američki ambasador besramno spekuliše da široka javna rasprava na temu litijuma – u kojoj, inače, aktivno učestvuju predsjednik i članovi Vlade Srbije – navodno udaljava zemlju od ‘evropskog opredeljenja’. Šef delegacije EU uopšte se ne slaže sa tim mišljenjem i smatra da dinamika napretka evropskih integracija Srbije ni na koji način ne zavisi od realizacije litijumske inicijative“, tvrdi Bocan-Harčenko, te dodaje da bi „bivšim partnerima“ poručio da se ne miješaju u rusko-srpske poslove koji ih se ne tiču.

„Preporučili bismo ‘bivšim partnerima’ da prestanu da se miješaju u rusko-srpske poslove koji ih se ne tiču, pa da se umjesto toga kritički osvrnu na sebe da ne bi ispalo kao u čuvenoj basni Ivana Krilova: ‘Među drugovima ako nema sklada, ništa dobrog od njihovog zajedničkog rada, ne ispadne posao – nego živa muka'“, poručuju iz ambasade Rusije u Beogradu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.