Zalužni upozoravao Zelenskog da napad na Kursku oblast nije dobra ideja: To je opasno kockanje

0

Neki od najviših zvaničnika ukrajinske vojske, uključujući nekadašnjeg načelnika generalštaba Valerija Zalužnog, upozoravali su Vladimira Zelenskog da invazija na Kursku oblast nije dobra ideja.

Među onima koji su se usprotivili planu Zelenskog je i komandant 80. vazdušno-jurišne brigade Emil Iškulov koji je „dobio nogu“ u julu uprkos molbama visoko pozicioniranih oficira da ostane na položaju.

Lokalni mediji su tada naveli da je razlog otpuštanja Iškulova taj što se „usprotivio zadatku koji nije odgovarao snazi brigade“. Taj zadatak, piše „Politiko“, bila je ofanziva na Kursku oblast. Iškulov je strahovao da će ukrajinske snage biti previše izložene tom akcijom i da će broj žrtava dramatično porasti.

Zalužni se protivio upadu na rusku teritoriju jer nije postojao plan invazije, odnosno, nije se znao drugi korak posle upada elitnih boraca prikupljenih iz četiri brigade. „Mislio je da je to opasno kockanje“, rekao je jedan izvor.

Ta nepoznanica je izbor brige za mnoge i u Ukrajini i na Zapadu koji strahuju da će ukrajinske snage sada pretrpeti demorališući udarac u Kurskoj oblasti.

Kritičari tvrde da slanje toliko snaga znači da neće moći da drže liniju fronta u Donjecku gde je Rusija pokrenula značajnu kontraofanzivu i napreduje.

„Ruske snage nastavljaju da ostvaruju značajan taktički napredak jugoistočno od Pokrovska, važnog logističkog čvorišta koje se nalazi na raskrsnici nekih od najvažnijih ukrajinskih železničkih ruta za snabdevanje“, navodi Institut za proučavanje rata sa sjedištem u Vašingtonu.

Zelenski pak tvrdi da se situacija u Donjecku „normalizuje“, a kod Pokrovska i „poboljšava“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.