Borovinić Bojović: Program je spreman, a spremni su i timovi koji će ga realizovati nakon što preuzmemo odgovornost da vodimo Podgoricu u naredne četiri godine

0

Mi smo koalicija za jaku i stabilnu Podgoricu. Na predstojećim izborima pred nama je zadatak da zajedno sa građanima i građankama Podgorice zaustavimo pokušaj hobotnice bivšeg režima da se vrati na vlast i da udruženim snagama odblokiramo razvoj našeg grada, kazala je za Gradski portal kandidatkinja za gradonačelnicu Podgorice Jelena Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović, nositeljka liste “Za budućnost Podgorice – Grad svih nas”, kazala je da u Podgorici svako mora da se osjeća sigurno. Motivisana time, pružaće snažnu podršku građanima kako niko ne bi ostao zaboravljen u svom gradu.

„Djeca samohranih roditelja imaće pravo na besplatan vrtić u Podgorici, čime direktno doprinosimo ranom razvoju sve naše djece. Nastavkom rada na projektu Gradski stan, omogućićemo mladim bračnim parovima, ugroženim podstanarima i osobama sa invaliditetom mogućnost da po cijeni mnogo nižoj od tržišne riješe stambeno pitanje. Uvođenjem besplatne pravne pomoći, naši građani i građanke, posebno samohrane majke i žrtve porodičnog nasilja, dobiće neophodnu podršku i zaštitu. Gradski prevoz će biti prilagođen potrebama slabopokretnih i nepokretnih osoba, omogućavajući im veću mobilnost i samostalnost. Omogućićemo starijim sugrađanima pravo na dostojanstvenu starost kroz programe sufinansiranja boravka u staračkim domovima. Podgorica će biti grad koji misli i koji brine o svakom svom stanovniku, zato govorimo, zato ponavljamo i insistiramo na tome da Podgorica mora biti grad svih nas“, poručila je Borovinić Bojović.

Listu “Za budućnost Podgorice – Grad svih nas” pored Nove srpske demokratije, čine i Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, te Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora.

Vanredni lokalni izbori u Podgorici zakazani su za 29. septembar.

Intervju za Gradski portal prenosimo integralno.

Gradski portal: Na koji način ćete motivisati birače da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima? Zbog čega ne bi trebali da apstiniraju? Zbog čega smatrate da bi trebali da glasaju za Koaliciju „Za budućnost Podgorice“?

Borovinić Bojović: Mi smo koalicija za jaku i stabilnu Podgoricu. Na predstojećim izborima pred nama je zadatak da zajedno sa građanima i građankama Podgorice zaustavimo pokušaj hobotnice bivšeg režima da se vrati na vlast i da udruženim snagama odblokiramo razvoj našeg grada. Najbolje nas predstavlja naš rad u prethodnom periodu. Iako je u pitanju svega godinu i nešto dana, za to vrijeme smo uradili više nego naši prethodnici za četiri godine. Prije svega, otvorili smo institucije za građanke i građane i krenuli da usmjeravamo Podgoricu ka slobodi i opštem razvoju.

Pokazali smo efikasnost i na terenu. Primjera radi, za samo godinu dana smo asfaltirali 56 kilometara puteva, što prethodna vlast nije ni za četiri godine. Inspekcija je obišla sve mjesne zajednice, a prethodnici to nisu uradili nikad. Istakla bih odluku o osnivanju Centra za održivi razvoj Podgorice, na čemu sam posebno insistirala, jer će to donijeti značajna sredstva iz EU fondova za zaštitu životne sredine, ljudska prava i unapređenje kulturnog razvoja Podgorice.

Kandidati koalicije Grad svih nas – za budućnost Podgorice, pokazali su u prethodnih godinu dana šta znače privrženost rodnom gradu i posvećenost građanima Podgorice. Inicijativom naših odbornika usvojena je odluka o „gradskom stanu“ – koja će obezbijediti povoljnije cijene za više kategorija stanovništva. Odluka o početku radova na izgradnji multifunkcionalne sportske dvorane je takođe proistekla iz inicijative i želje naših odbornika da doprinesu razvoj svakog dijela našeg grada. A istom odlukom stvoreni su uslovi za početak rada na izgradnji prvog sajmišta u Podgorici.  Dodjela prostora za funkcionisanje Udruženja mladih sa hendikepom i dnevnog centra za osobe sa demencijom, direktan je rezultat naše inicijative. Mi ne zaboravljamo nikoga i brinemo o svima jer je naša ambicija da Podgorica bude grad svih nas.

Gradski portal: Da li je izborni program za predstojeće lokalne izbore u Podgorici spreman? U kojoj mjeri se razlikuje od prethodnog, odnosno koje su to nove politike za koje ćete se zalagati u predstojećoj izbornoj kampanji? Koji su to glavni ciljevi koje želite postići ukoliko ponovo osvojite vlast u Podgorici? Kada ćete javnosti predstaviti svoj izborni program?

Borovinić Bojović: Program je spreman, a spremni su i timovi koji će ga realizovati nakon što preuzmemo odgovornost da vodimo Podgoricu u naredne četiri godine. Nema sumnje da postojanje savremene infrastrukture predstavlja ključni preduslov za kvalitetan život svih građana. Uvođenjem elektronske uprave, zauvijek ćemo da promijenimo način na koji građani koriste  usluge Glavnog grada, i time ćemo njihovu svakodnevnicu da učinimo lakšom i efikasnijom. Izgradnjom podzemnih i nadzemnih garaža riješićemo problem parkiranja i smanjiti gužve u saobraćaju. Sa novim kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda, Podgorica će se svrstati u ekološki odgovorne gradove. A kroz rekonstrukciju biciklističkih staza i poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju, naš grad će definitivno da postane sigurnije mjesto za sve građane i građanke.

Do 2028. godine, uvešćemo uslugu elektronske uprave i sprovesti program ”Pametan grad” poput drugih evropskih metropola i nastavićemo da stvaramo efikasan i kvalitetan sistem javnog gradskog prevoza. Odlučni smo u namjeri da uredimo saobraćaj u zonama svih škola i vrtića kako bi doprinijeli bezbjednosti najmlađih. Završićemo i otvoriti Gradsko pozorište jer je zaista krajnje vrijeme da se to uradi. Izgradićemo mrežu pametnih parkova u svim gradskim naseljima.

Foto: Za budućnost Podgorice

Gradski portal: Na koji način planirate unaprijediti kvalitet života u Podgorici u pogledu socijalnih usluga i zdravstva, s obzirom na Vaše iskustvo u zdravstvu?

Borovinić Bojović: U osnovi svakog odgovora na pitanja o našim socijalnim politikama je jedan plemeniti cilj koji glasi: U Podgorici svako mora da se osjeća sigurno. Motivisani time, mi ćemo pružati snažnu podršku građanima kako niko ne bi ostao zaboravljen u svom gradu.

Djeca samohranih roditelja imaće pravo na besplatan vrtić u Podgorici, čime direktno doprinosimo ranom razvoju sve naše djece. Nastavkom rada na projektu Gradski stan, omogućićemo mladim bračnim parovima, ugroženim podstanarima i osobama sa invaliditetom mogućnost da po cijeni mnogo nižoj od tržišne riješe stambeno pitanje. Uvođenjem besplatne pravne pomoći, naši građani i građanke, posebno samohrane majke i žrtve porodičnog nasilja, dobiće neophodnu podršku i zaštitu. Gradski prevoz će biti prilagođen potrebama slabopokretnih i nepokretnih osoba, omogućavajući im veću mobilnost i samostalnost. Omogućićemo starijim sugrađanima pravo na dostojanstvenu starost kroz programe sufinansiranja boravka u staračkim domovima. Podgorica će biti grad koji misli i koji brine o svakom svom stanovniku, zato govorimo, zato ponavljamo i insistiramo na tome da Podgorica mora biti grad svih nas.

Kada je u pitanju zdravstvo, veoma je važna snažna i stalna saradnja između Vlade odnosno mninistarstva zdravlja i Glavnog grada. U komunikaciji i dogovoru sa resornim ministarstvom, potrudićemo se da povećamo broj zdravstvenih ustanova, domova zdravlja, a u planu je i projekat vraćanja stomatologa u školama, o čemu sam govorila više puta ove godine. Svakako da posebnu pažnju posvećujemo osobama sa invaliditetom, a razmatramo i proširenje centra za autizam i otvaranje centra za palijativnu brigu o starijima.

Gradski portal: Kako će Vaša lista podržati ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade i obrazovane ljude u Podgorici?

Borovinić Bojović: Razvijena Podgorica. To je zajednički imenitelj svih ideja na ovu temu. Razvijena Podgorica koja stvara uslove za zapošljavanje i uspjeh svojih građana. Ne treba da zaboravimo da je stabilnost osnovni preduslov za razvijenu ekonomiju u kojoj svaki građanin i građanka imaju priliku da uspiju. Kroz programe edukacije i treninga, grad će osigurati svakom novozaposlenom da dobije potrebno znanje i vještine za uspješno obavljanje svog posla. Posebnu pažnju ćemo posvetiti ženskom preduzetništvu, koje može postati zamajac lokalnog ekonomskog razvoja Podgorice.

Kada je u pitanju obrazovanje, Podgorica mora da zadrži talentovane mlade ljude. Oni predstavljaju ključni resurs za dalji razvoj našeg grada. Zato ćemo najboljim studentima obezbijediti sigurno zaposlenje nakon završetka studija. I da se razumijemo, ovo ne predstavlja samo investiciju u njihove buduće karijere, već i u budućnost cijelog grada koji tako postaje centar inovacija i profesionalnog razvoja.

Gradski portal: Šta konkretno planirate da preduzmete kako bi se riješili problemi sa zagađenjem i unaprijedila zaštita životne sredine u Podgorici?

Borovinić Bojović: Odlučni smo u tome da grad bude čistiji i zeleniji. Na tu temu imamo poseban – zeleni plan za zdravu Podgoricu. Podgorica kao životna sredina mora da bude zdrava, a njeni građani srećni. Naša vizija je da svako domaćinstvo u Podgorici ima pristup čistoj pijaćoj vodi i savremenoj kanalizacionoj mreži.

Posvećeni smo zaštiti i uređenju naših najznačajnijih prirodnih resursa i dobara. Brigom o lokalitetima poput brda Ljubović, kupališta na Morači, Veruše i Kučkih korita, ne samo da ćemo stvoriti mjesta za odmor, zabavu i rekreaciju građana, već dobijamo atraktivne destinacije za domaće i strane posjetioce, i na taj način ćemo da razvijamo izletnički turizam u Podgorici. Kroz projekte čišćenja divljih deponija i uvođenje sveobuhvatnih programa reciklaže, ostvarićemo značajne korake na temu plana koji sam pomenula na početku odgovora – da bude čistije, i da imamo više zelenila.

Otvorićemo vrata gradske uprave za sve građane da zajedno planiramo i odlučujemo kako Podgorica može biti bolja i zelenija. Otvaranje Centra za razvoj Podgorice, udruženja građana i različite lokalne inicijative će dobiti mjesto gdje će moći da svoje ideje pretoče u stvarnost, jer stvaramo grad svih nas.

Gradski portal: Kako će Vaša lista unaprijediti transparentnost i saradnju sa građanima, te na koji način planirate uključiti lokalnu zajednicu u donošenje odluka koje utiču na njihov svakodnevni život?

Borovinić Bojović: Sve vrijeme trajanja mandata sastajala sam se sa građanima i građankama. Zapravo, po preuzimanju funkcije predsjednice Skupštine Glavnog grada, ovaj vid dijaloga sa građanima uvela sam kao praksu. Skupština Glavnog grada postala je dom svih građana. Naša lista će i u narednom periodu sprovoditi konsultacije sa ljudima, jer je to izraz kontinuiteta naše politike. Između ostalog, razvili smo dobru saradnju sa mjesnim zajednicama, obilazili smo ih i pitali šta im je potrebno. Kao rezultat, uspjeli smo da riješimo pojedine probleme, a neke smo identifikovali i razvili mrežu saradnje sa institucijama koje mogu da pomognu u rješavanju. Takođe, usuđujem se da primijetim da saradnja sa civilnim sektorom nikada nije bila bolja, a to je zaista važan glas lokalne zajednice. Planiramo da nastavimo da ih uključujemo kako u odlučivanje, tako i u monitoring naših procesa, kako bismo nastavili da njegujemo transparentnost.

Moram da napomenem da je kroz prethodni rad uspostavljen dobar temelj za poboljšanje međuopštinske saradnje, kroz organizaciju panela u različitim opštinama. To je takođe važna komponenta, jer građani u svim lokalnim zajednicama, širom Crne Gore, imaju podjednako važne interese, kao i probleme. Dobar podstrek za njihovo rješavanje je mogućnost da građani budu saslušani na ovakvim događajima, da adresiraju svoje probleme ka donosiocima odluka. Planiramo da nastavimo sa ovim praksama, ali i da ojačamo učešće građana kroz Centar za održivi razvoj Podgorice, kao i kroz učešće u dizajniranju aplikacije za Evropsku prijestonicu mladih. Ovo su samo primjeri konkretnih projekata koji su trenutno u toku, a kojih će biti mnogo više.

Važno zaustaviti pokušaje da se od Podgorice pravi poligon za političku destabilizaciju

Gradski portal: Ukoliko Koalicija „Za budućnost Podgorice“ ne bude u stanju samostalno da obnaša vlast u Podgorici koji su Vaši mogući partneri, sa kim nećete pregovarati o konstituisanju vlasti? Očekujete li brzo konstituisanje vlasti nakon izbora, ukoliko postojeći konstituenti uprave Glavnog grada ponove ili poprave svoj prethodni izborni rezultat?

Borovinić Bojović: Važno je da zaustavimo pokušaje da se od Podgorice pravi poligon za političku destabilizaciju. Mi imamo iskustvo pobjeda i na državnom i na lokalnom nivou, a pokazali smo da građane ne dijelimo na pobjednike i gubitnike jer ovo mora biti grad svih nas. Izborna lista Za budućnost Podgorice biće stožer buduće vlasti. Partnerstvo u Vladi i u Glavnom gradu značiće stabilnost i napredak Podgorice. Mi smo garancija političke stabilnosti i pouzdan partner građanima i građankama Podgorice. I važno je da odmah nakon izbora krenemo u rad za grad svih nas.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.