Jačanje saradnje lokalnih vlasti i NVO sektora kroz ReLOaD program: Ključ ka evropskim integracijama

0

Regionalna ReLOaD konferencija posvećena jačanju saradnje lokalnih vlasti i civilnog društva okupila je u Podgorici više od stotinu predstavnika/ca lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana, kao i predstavnika ministarstava i Evropske unije.

Otvarajući skup, ministar javne uprave, Marash Dukaj poručio je da se kapacitet nevladinih organizacija mora iskoristiti, jer samo na taj način možemo postati društvo koje pripada Evropskoj uniji. “Njihova ekspertiza može značajno pomoći organima lokalne uprave da razviju adekvatne lokalne politike, na zadovoljstvo građana. Posebno me raduju međunarodne inicijative kakva je ReLOaD program. Zato je ovo prilika da zahvalim Evropskoj uniji što svojim konkretnim djelima podstiče dobre prakse, ali i jedinicama lokalnih samouprava na aktivnom učešću u ovom projektu”, saopštio je Dukaj.

ReLOaD2 program, koji Evropska unija finansira sa 12.63 miliona eura, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obuhvata 62 lokalne samouprave širom Zapadnog Balkana. U protekle četiri godine realizovano je više od 470 NVO projekata, od kojih je korist imalo više od 70 000 građana/ki u regiji. Aktivnosti se realizuju u različitim sektorima, koje su lokalne vlasti identifikovale kao važne prioritete koji region približavaju ispunjavanju uslova za pristupanje EU.

Konferencija je sumirala ove uspjehe, ali i omogućila tematske diskusije usmjerene na preporuke za poboljšanje odgovornosti i učinkovitosti na lokalnom i regionalnom nivou, s naglaskom na poboljšanje komunikacije, razmjene znanja i izgradnje kapaciteta.

“Vjerujem da će i ovaj naš dijalog ukazati na najbolje puteve uspjeha. Naš zajednički cilj je da punim angažovanjem pripremimo sve lokalne samouprave u Crnoj Gori, da uspješno preuzmu punu primjenu prava EU, kada Crna Gora postane dio evropske zajednice”, poručio je ministar Dukaj.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU, Ingve Engstrom dodao je da je posrijedi dugoročan proces. “Značajan dijalog i saradnja sa civilnim društvom u procesu donošenja odluka zahtijevaju istinske napore s obje strane: i vlasti i sektora civilnog društva. Vlasti, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, moraju priznati da organizacije civilnog društva igraju važnu ulogu u društvu. S druge strane, OCD trebaju biti proaktivne, uključivati se u dijalog sa vlastima i pomoći u unapređenju upravljanja.”

Ovo je posebno važno u vezi sa Planom rasta EU za Zapadni Balkan i Agendom reformi, naglasio je Engstrom. “Transparentni kriterijumi za korišćenje javnih sredstava ojačaće partnerstva između civilnog društva i lokalnih vlasti na lokalnom nivou i poboljšati kvalitet neophodnih reformi za proces pristupanja EU, a ReLOaD je napravio impresivne rezultate u tom pogledu.”

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Ekaterina Paniklova osvrnula se na važnost osnaženih i informisanih mladih ljudi za snažne lokalne zajednice. “Podsjetiću na zabrinjavajuće rezultate, da više od polovine mladih iz regiona Zapadnog Balkana vidi sebe u inostranstvu u narednih deset godina. S tim u vezi, kroz ovaj program osmišljen je niz aktivnosti s mladima kako bi manje zajednice postale poželjnija mjesta za život: obuke, programi stažiranja, grantovi za akcije i biznis ideje. ReLOaD je kreirao mnoge dobre prakse i primjere uključivanja mladih ljudi, koje se nadamo da ćemo prenijeti i u narednu fazu programa”, zaključila je Paniklova.

Finalna ReLOaD2 regionalna konferencija nastavlja se sjutra i kroz grupni rad mapiraće ključne korake ka poboljšanju lokalne demokratije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.