Gorčević sa Bramercom: Podrška Crnoj Gori u suočavanju sa prošlošću

0

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, primila je danas tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Serža Bramerca.

Gorčević ja zahvalila na dosadašnjoj saradnji i značajnoj podršci koju Rezidualni mehanizam pruža Crnoj Gori u pogledu suočavanja s prošlošću.

Ona je upoznala sagovornika sa aktuelnim stanjem u pregovorima, istakavši odlučnost Vlade i pregovaračke strukture da u naredne dvije godine ispune sve obaveze i privremeno zatvore sva pregovaračka poglavlja.

“Naš cilj da 2028. budemo 28. država članica je ambiciozan, ali realan. Svjesni smo da nam predstoji još mnogo posla, ali i odlučni da ga završimo na efikasan i kvalitetan način i u najkraćim rokovima“, poručila je ministarka.

Ministarka je kazala da će poglavlje 23, u okviru kog se prati oblast ratnih zočina, zbog svog značaja, ostati otvoreno i u fokusu do samog kraja pregovaračkog procesa.

Bramerc je pozdravio napore koje crnogorska strana ulaže u suočavanje s ratnim zločinima. Istakao je da je, pored brojnih pozitivnih aspekata, neophodno ojačati tužilačke kapacitete kako bi se određeni tužioci bavili isključivo ratnim zločinima.

U tom kontekstu je naglasio značaj Rezidualnog mehanizma, istakavši da, za razliku od drugih vidova podrške, ovaj instrument može da ponudi znanje i iskustvo bazirano na radu na konkretnim predmetima iz ove oblasti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.