Poreski dug „Vektre Boka“ porastao na preko pet miliona

0

Privredni sud u Podgorici ni juče nije donio odluku da li će kompanija „Vektra Boka“ otići u stečaj. Ročište je odgođeno jer je Poreska uprava dostavila dopunu potraživanja poreskog zaduženja „Vektre Boka“.

Kako nam je saopšteno, Poreska uprava je iznos poreskog zaduženja „Vektre Boka“ sa 1,1 milion podigla na nešto više od pet miliona eura.

Sudija Nemanja Popović je saopštio da je do odlaganja ročišta došlo jer protivna strana, kompanija „Vektra Boka“, mora da se izjasni na novo potraživanje Uprave prihoda.

I prije dva mjeseca, 16. jula, Privredni sud je odložio odluku o uvođenju stečaja u „Vektri Boka“. Tada je ročište odloženo na zahtjev Privrednog suda jer je stečajni upravnik Jovan Lopušina podnio ostavku iz ličnih razloga.

Vlasnik „Elena grupe“ Danilo Matijašević proljetos je na Montenegroberzi kupio 33 odsto akcijskog kapitala „Vektre Boka“ po cijeni od 350 hiljada eura.

On je u aprilu zatražio da se iz postupka uvođenja stečaja u „Vektri Boka“ izuzme sudija Nemanja Popović, što je predsjednik Privrednog suda Mladen Grdinić odbio.

Dio radnika traži stečaj, vlasnik 33 odsto akcija se protivi

Dio radnika „Vektre Boka“ traži da se uvede stečaj, tvrdeći da će samo tako država stati na put rasparčavanju imovine tog preduzeća, koje čini dio propale poslovne imperije Dragana Brkovića.

S druge strane, Matijašević je za sprečavanje uvođenja novog stečaja u „Vektri Boka“, sa obrazloženjem da kao vlasnik 33 odsto akcija planira da nakon što proda hotel „Igalo“ izmiri obaveze prema radnicima, Poreskoj upravi, koji su do juče zvanično iznosili 1,1 milion, Opštini Herceg Novi i porodici Acović, na čijem je zemljištu izgrađen taj hotelski objekat, te da započne investicioni ciklus.

Vanredna Skupština akcionara kompanije „Vektra Boka“, koja se već tri godine nalazi u predstečajnom stanju, imenovala je u junu novi odbor direktora, koji, pored Matijaševića, čine i Radovan Samardžić i Vladimir Čović. Oni su imenovani nakon jednoglasnog razrješenja dotadašnjih članova odbora direktora Dragana Brkovića, njegovog sina Bojana Brkovića i Milića Popovića.

Zahtjev za uvođenje stečaja prije tri godine podnijela je Poreska uprava, koja je od „Vektre Boka“ tada potraživala 1,1 milion eura na ime poreskog duga.

Nedavno je Viši sud potvrdio optužnicu protiv bivših članova odbora direktora Dragana i Bojana Brkovića, Milića Popovića i još jednog Brkovićevog sina za zloupotrebu ovlašćenja i pranje novca.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.