Brnabić: Za Srbe ne postoji veća prijetnja od Kurtija

0

Predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je danas da za Srbe na Kosovu i Metohiji ne postoji veća prijetnja od Aljbina Kurtija.

Brnabićeva je, gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, rekla da ne može da razumije zašto pojedini mediji pišu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kriv za hapšenja Srba na Kosmetu.

– Izuzetno mi je važno da podvučem da ne mislim da su bilo koji Srbi u bilo kom vremenu bili veća prijetnja na Kosovu od Aljbina Kurtija. Nama je najvažnije pitanje Kosova. A da li su oni (Srbi sa Kosova) krivi što Kurti divlja? Nisu. A oni kažu da je Vučić kriv što Kurti hapsi Srbe na Kosovu. To nije tako – naglasila je Brnabićeva.

Ona je navela da opoziciji odnosno bivšoj vlasti Kosovo nikada nije bila tema, dodajući da su 2001. godine pustili teorirste iz zatvora, a zatim su 2004. godine dozvolili pogrom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i  paljenje crkava i manastira.

Brnabićeva je dodala da je odvajanje Crne Gore 2006. godine bio preduslov da Kosovo proglasi nezavisnost, a da se država tada ponašala kao da joj je laknulo.

Kako je rekla, tek pet godina nakon što je Priština 2008. godine proglasila nezavisnost, pitanje Kosova i Metohije se vratilo na dnevni red, kada je SNS došla na vlast.

Ona je navela da su sve velike zapadne sile, prije dolaska SNS na vlast, priznale nezavisnost Kosova i prebacile to pitanje u EU, dok je vlast u međuvremenu postavila granicu „između Srba i Srba“.

– Tek 2014. godine Aleksandar Vučić postaje premijer i zatim predsjednik, pa kreće borba i države počinju da povlače priznanje – rekla je Brnabićeva.

(NOVOSTI)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.