Zelenski najavio: Ukrajina sljedeće sedmice saveznicima predstavlja ‘plan pobjede’

0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je da će Ukrajina na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku sljedeće sedmice upoznati svoje saveznike s Planom pobjede u ratu.

Napomenuo je da je tokom cijelog dana imao sastanke u različitim formatima za pripremu ukrajinskog plana pobjede, prenosi Tanjug.

“Konkretno, na sastancima se razgovaralo o stvarnoj implementaciji svih tačaka ovog plana. Vojni sadržaj, politički, diplomatski, ekonomski… A koraci neophodni Ukrajini su već apsolutno jasno određeni… Što nam može dati najjaču moguću poziciju za postizanje pravednog mira”, rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Objasnio je da za svaki korak postoji precizna lista – šta je tačno potrebno, šta će se tačno uraditi za jačanje pozicije Ukrajine.

Dozvola za raketne napade

“I zajedno, ovaj paket može osigurati ispravan razvoj situacije ne samo za Ukrajinu već i za sve u svijetu koji cijene međunarodno pravo. Plan pobjede je spreman više od 90 posto. Ukrajina će ga sljedeće sedmice predstaviti svojim saveznicima”, naglasio je Zelenski.

Savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Sergej Leščenko je ranije naveo da je dozvola za raketne udare dugog dometa na rusku teritoriju važan dio ukrajinskog “plana pobjede”. To se odnosi na udarne ruske aerodrome, vojne baze i skladišta.

Prema riječima Leščenka, planiran je sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i američkog predsjednika Džozefa Bajdena tokom Generalne skupštine UN-a 25. septembra.

Generalna debata u Generalnoj skupštini UN-a počinje 24. septembra. Taj dan je predviđeno obraćanje Džozefa Bajdena, a sutradan, 25. septembra govoriće ukrajinski predsjednik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.