Najljepši dio Bjelopavlića bez autobuske linije!

0

Piše: dr Petar Milatović Ostroški

Saobraćajna infrastruktura ima ogroman uticaj na život svih ljudi u jednoj regiji. Taj uticaj je pozitivan, ili negativan.

S obzirom da živimo u 21. vijeku, u kompjutersko-digitalnom, saobraćajna infrastruktura u najljepšem dijelu Bjelopavlića, od Danilovgrada do Glave Zete, kao da je ispod one u rimskom periodu i Srednjem vijeku jer, vjerovali ili ne, sada ne postoji autobuska veza između Danilovgrada i Glave Zete!

Da podsjetim, put od Danilovgrada do Glave Zete, s lijeve strane rijeke Zete , sastavni je dio rimskog puta od Podgorice do Nikšića, a taj rimski put, za one koji ne znaju, bio je od LJeša, preko Skadra, Podgorice, Danilovgrada, Slapa na Zeti, Glave Zete, Nikšića, zatim preko Hercegovine sve do gornjeg toka Neretve i taj put je bio poznat kao trgovački. Sa trgovačkim karavanima putovao je i narod koji je gravitirao prema tom putu s lijeve i s desne strane. Dakle Rimljani i naši preci u Srednjem vijeku nalazili su način da domicilnom stanovništvu omoguće lakšu saobraćajnu komunikaciju, za koju danas nije sposobna aktuelna vlast u Danilovgradu koja na ovom primjeru dokazuje da je ispod nivoa rimskog perioda i Srednjeg vijeka! Kad nije bilo trgovačkih karavana narod je putovao na konjima i magarcima. Danas konja i magaraca skoro da i nema jer su, kako bih kao satiričar rekao, pobjegli u skupštinske i odborničke klupe, kad najljepši dio Bjelopavlića od Danilovgrada do Glave Zete uopšte nema autobusku liniju.

Upravo na tom dijelu Bjelopavlića od Danilovgrada do Glave Zete nalazi se mnogo kulturno-istorijskih lokaliteta: Petrov raj koji su posjetili i u njemu boravili kralj Nikola Petrović 1911. godine i kralj Aleksandar Karađorđević 1925. godine, čuveni mlinovi „Oko“ iz 1895. godine, mlin „Tamnik“ iz 1920. godine, dva mlina Ivana Crnojevića na Slapu iz 1482. godine, ostaci dvorca Jelene Anžujske na Slapu iz 1280. godine, zatim mlin „Dobro Polje“ i tako dalje.

Baš na tom dijelu puta od Danilovgrada do Glave Zete, u najljepšem dijelu Bjelopavlića, ponavljam, danas nema autobuskog saobraćaja tako da su odsječeni: Lalevići, Bogićevići, Veleta, Slap na Zeti, Mijokusovići, Dobro Polje i Glava Zete, kao i brojna sela koja gravitiraju prema ovom putu s lijeve i desne strane.

Istina, čak i u vrijeme bivšeg DPS-ovskog režima, postojala je autobuska linija između Danilovgrada i Glave Zete koju je održavala privatnik Milena Vučić. Sada ne saobraća nijedan autobus, čak ni kombi prevoz, a nekad, u vrijeme mrskog komunizma, postojalo je preko 15 autobuskih linija koje su povezivale Danilovgrad i Glavu Zete jer je 15 linija bilo između Podgorice i Nikšića, kao i Sarajeva.

Uoči poslednjih parlamentarnih izbora pozvao sam svoje brojne čitaoce i simpatizere da glasaju za ovu aktuelnu vlast. U Bjelopavlićima imam 1750 mojih stalnih čitalaca, a na svih pet kontinenata ih imam 834.000, daleko više nego što Crna Gora ima stanovnika. Dakle, svi moji čitaoci i simpatizeri u Bjelopavlićima glasali su za ovu aktuelnu vlast.

Ukoliko nova vlast u Danilovgradu ne nađe način da uspostavi autobusku liniju koja će saobraćati između Danilovgrada i Glave Zete i obrnuto, uoči narednih izbora otvoreno ću pozvati sve moje čitaoce i simpatizere da glasaju protiv ovakve opštinske vlasti koja najljepši dio Bjelopavlića ostavlja bez autobuske linije!

Rekoh i spasih dušu, pa neka svako radi onoliko koliko može i hoće!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.