Lakušić za „BORBU“ Podgorica, nekada grad sa jasnom vizijom razvoja i planiranja, danas je žrtva DPS urbanističkih planova !

0

Podgorica, nekada grad sa jasnom vizijom razvoja i planiranja, danas je žrtva DPS urbanističkih planova koji su je uništili i upropastili. Ono što je trebalo da bude put ka modernizaciji, postalo je put u haos, betonizaciju i nepromišljenu izgradnju koja nije imala ni mjeru, ni plan, ni ljubav prema ovom gradu, saopštio je kandidat za odbornika sa liste Za budućnost Podgorice, Zoran Lakušić.

„Umjesto da budu alati za održiv razvoj i zaštitu gradskih resursa, urbanistički planovi u Podgorici su postali simboli korupcije i političke moći. Crtani po mjeri investitora i interesnih grupa, ovi planovi su zanemarivali stvarne potrebe građana, prirodu, kulturno nasljeđe i identitet grada. Njihova primarna svrha postala je omogućavanje brze i profitabilne izgradnje, bez obzira na dugoročne posljedice po grad i njegove stanovnike. Brda oko Podgorice, poput Gorice, Kakaricke gore, Malog brda i Dajbabske gore, pretvorena su u mjesta divlje i nekontrolisane gradnje. Prostor koji je nekada služio kao prirodna granica grada i mjesto odmora i rekreacije, sada je uništen zbog profita i interesa pojedinaca. Parkovi i zelenila, koja su bila pluća grada, sada su zamjenjena betonskim i čeličnim konstrukcijama“, saopštio je on.

Podgorica je, navodi, izgubila svoju dušu pod teretom neodgovorne gradnje za vrijeme vladavine DPS-a.

„Svaki dio grada doživio je neku vrstu devastacije – od centra grada, koji je postao prepoznatljiv samo po betonskim blokovima, do periferija koje su izgubile svoj autentičan duh pod pritiskom masovne gradnje. Izvorni šarm grada i njegova istorijska obilježja zauvijek su izgubljeni u sjeni zgrada i tržnih centara. Urbanistički planovi su tako postali alat za ispunjavanje želja oligarhije, bez ikakvog poštovanja prema istoriji, kulturi ili prirodnim resursima grada. Dok je duh Podgorice potpuno izgubljen. I sve to je rađeno u ime „progresa“ i „razvoja“, ali za koga? Potrebno je  preispitivanje svih urbanističkih planova koji su doprinijeli ovom stanju. Podgorica zaslužuje razvoj koji će poštovati njenu prošlost, njene prirodne resurse i potrebe njenih građana. Grad mora da se vrati svojim korijenima, svojoj istoriji i svom identitetu. U suprotnom, nastaviće da bude žrtva nezajažljive pohlepe i neodgovornog planiranja koje joj prijeti potpunim uništenjem. Dokle god se urbanistički planovi budu kreirali samo radi profita kako se radilo u vrijeme vladavine DPS-a, bez ikakvog osjećaja za grad i njegove stanovnike, Podgorica će nastaviti da gubi svoj karakter i svoju dušu. Vrijeme je da se stane na kraj ovakvim praksama i da se  izgradi grad u kojem ćemo svi rado živjeti i koji ćemo sa ponosom zvati svojom kućom“, zaključio je Lakušić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.