Bajden ima svog favorita: Putin neće pobijediti u ratu u Ukrajini

0

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je u petak da ruski predsjednik Vladimir Putin neće pobijediti u ratu s Ukrajinom, prenosi Anadolu.

“Sjedinjene Američke Države su posvećene tome da budu uz vas da pomognu Ukrajini dok se brani od napada ruske agresije. Jasno je da Putin neće pobijediti u ovom ratu. Narod Ukrajine će pobijediti”, rekao je Bajden tokom sastanka u Bijeloj kući sa britanskim premijerom Keirom Starmerom.

(Reuters/Kevin Lamarque)

Bajden je rekao da će on i Starmer razgovarati o osiguravanju sporazuma na Bliskom istoku, oslobađanju talaca, trenutnom prekidu vatre i povećanju priliva humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Dodao je da će razgovarati i o Indo-pacifičkoj regiji.

“Tako sam ponosan na naše partnerstvo sa Australijom, AUKUS. Posljednje tri godine, učinili smo region slobodnijim, otvorenijim i sigurnijim”, kazao je Bajden, misleći na američko partnerstvo sa Australijom i Velikom Britanijom.

Naredne sedmice i mjeseci ključni za Ukrajinu

Starmer je rekao da bi narednih nekoliko sedmica i mjeseci mogli biti “ključni” za Ukrajinu i da je “veoma važno” da podrže Ukrajinu u ovom “bitnom ratu za slobodu”.

Takođe je dodao da se raduje razgovorima o Bliskom istoku s Bajdenom.

“Mislim da smo historijski gledano pokazali snagu našeg odnosa, da smo strateški usklađeni. Imamo zajednički cilj o ovim globalnim pitanjima i stoga nam je veoma važno da imamo priliku da razgovaramo o njima”, kazao je Starmer.

(Al Jazeera)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.