Kim i Šojgu najavili obimniju ‘saradnju u odbrani zajedničkih bezbjednosnih interesa’

0

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un (Kim Jong Un) i ruski zvaničnik za bezbjednost Sergej Šojgu (Sergei Shoigu) njavili su veću saradnju ubezbjednosnim pitanjima, u vrijeme dok Zapad optužuje Kima da snabdijeva Rusiju oružjem dok traje ruska agresija na Ukrajinu.

Kim i Šojgu razgovarali su „o produbljivanju strateškog dijaloga dvije zemlje“, javila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Navedeno je da su razgovarali o „širokoj razmjeni mišljenja o regionalnim i međunarodnim situacijama“ i postigli zadovoljavajući konsenzus o pitanjima uključujući veću „saradnju u odbrani zajedničkih interesa bezbjednosti“.

Kim Džong Un je rekao da će Severna Koreja nastaviti da širi saradnju sa Rusijom u skladu sa strateškim partnerstvom dvije zemlje, prenela je KCNA.

SAD i Ukrajina, kao i mnoge druge zemlje i nezavisni analitičari, tvrde da Kim pomaže Rusiji u njenom ratu u Ukrajini snabdijevajući je projektilima u zamjenu za ekonomsku i drugu vojnu pomoć Moskve.

Moskva i Pjongjang su negirali optužbe, ali su obećali da će pojačati svoju vojnu saradnju i potpisali sveobuhvatno strateško partnerstvo u junu.

Šojgu, bivši ruski ministar odbrane, a sada sekretar Savjeta bezbjednosti, nagovijestio je početak bližih odnosa Sjeverne Koreje i Rusije tokom svoje posjete Pjongjangu prošlog jula.

Šef istraživačke organizacije koja traga za porijeklom oružja korištenog u ruskim napadima na Ukrajinu od 2018. godine, izjavio je u junu u VSavjetu bezbjednosti UN da je ta organizacija „neosporno“ ustanovila da je balistička raketa čiji su ostaci ove godine nađeni u Ukrajini porijeklom iz Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi zapadni saveznici su se krajem juna verbalno sukobili s predstavnicima Rusije i Sejverne Koreje na sastanku Savjeta bezbjednosti UN oko tvrdnji Zapada da te dvije države krše embargo UN na izvoz oružja iz Sjeverne Koreje.

Rusija je odbacila te tvrdnje kao „neosnovane“, a Sjeverna Koreja kao „izuzetno drsku“ ocijenila raspravu o „nečijem navodnom prebacivanju oružja“.

Džona Lef, izvršni direktor organizacije Istraživanje o oružju u sukobima (Conflict Armament Research) podnio je na tada na sastanku Savjeta bezbjednosti detaljnu analizu rakete koja je pogodila ukrajinski grad Harkov 2. januara ove godine.

Lef je rekao da su njihovi timovi ispitali još tri identične rakete Sjeverne Koreje koje su pogodile Kijev i Zaporožje takođe ove godine.

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.