Ibrahimović i Ruge saglasni: Crna Gora pouzdana saveznica, Zapadni Balkan od strateškog značaja za Alijansu

0

Crna Gora je pouzdana članica Alijanse i nastaviće da doprinosi jačanju savezničkog jedinstva, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović koji se sastao danas sa v.d. zamjenika generalnog sekretara NATO-a, ambasadorom Borisom Rugeom.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz resora na čijem je čelu, istakao da je aktuelna Vlada fokusirana na kontinuirani napredak na planu ostavrivanja glavnih vanjskopolitičkih ciljeva.

U tom kontekstu naveo je da da kao kredibilna saveznica „na djelu potvrđujemo posvećenost ispunjavanju svih obaveza koje proističu iz članstva u Alijansi, a evroatlanstke vrijednosti za nas nemaju alternativu“.

U razgovoru je ocijenjeno da je intenziviranje političkog dijaloga i kontinuitet posjeta NATO zvaničnika regionu posebno značajan u trenutku kada se se suočavamo sa pogoršanjembezbednosnog okruženja u Evropi usljed ruske agresije na Ukrajinu.

“Rat u Ukrajini je potvrdio značaj koji NATO ima za širu globalnu bezbjednost, naročito kroz jedinstvo kakvo ranije nije viđeno, iskazanu solidarnost sa partnerima ali i među državama članicama, kao i kroz odluke o jačanju vojnog prisustva na istoku, povećanje izdvajanja za odbranu, te podršku Ukrajini u okviru NATO mehanizama i na bilateralnom planu“, zaključio je Ibrahimović.

Ruge je kazao da je Crna Gora visoko vrednovana članica NATO-a, koja u kontinuitetu pokazuje punu posvećenost politikama i ciljevima Alijanse, naglasivši važnost saradnje i zajedničkog djelovanja saveznica u pravcu suočavanja sa rastućim globalnim izazovima.

Osvrnuvši se na nedavne posjete Sarajevu, Prištini i Beogradu, ukazao je na važnost očuvanja bezbjednosti evroatlantskog prostora, kao i spremnost NATO-a da nastavi da pruža doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što je potvrđeno i na julskom Samitu u Vašingtonu.

„Alijansa prepoznaje značaj ovog područja i u saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama, nastavićemo da radimo na izgradnji trajne regionalne stabilnosti, kao preduslova za dalji razvoj i prosperitet”, naveo je Ruge.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.