SZO: Ukrajina se suočava sa zdravstvenom krizom

0

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je saopštenje u kojem navodi da se Ukrajina ove zime suočava sa potencijalnom zdravstvenom krizom pošto su ruski udari iz zraka oštetili energetsku i zdravstvenu infrastrukturu, ostavljajući milione ranjivim, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, SZO bilježi približno 2.000 napada na ukrajinsku zdravstvenu infrastrukturu, što je ostavilo ozbiljan uticaj na javni zdravstveni sistem.

“Ciljani napadi oštetili su energetsku infrastrukturu Ukrajine. Česti nestanci struje već uzimaju danak dok se zima približava”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu nakon posjete istočnoj Ukrajini.

Grijanje i hitna pomoć

“To bi moglo ugroziti skladištenje i distribuciju vakcina, što bi dovelo do porasta bolesti koje se mogu spriječiti”, dodao je i nastavio kako također postoje druge brige, poput moguće kontaminaciju vodovodnog sistema zbog čestih nestanaka struje i rastućih znakova otpornosti na antimikrobne lijekove zbog zloupotrebe antibiotika.

Iz SZO-a planiraju instalirati 15 grejnih jedinica u bolnicama koje su u opasnosti od daljih napada, kao i mrežu klinika za liječenje u oblastima gdje je pristup zdravstvenoj zaštiti otežan.

Prve aktivnosti su fokusirane na Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad koji je bio pod čestim napadima Rusije. Ranije ove sedmice je SZO objavio kako je donirao 23 vozila hitne pomoći za pružanje pomoći medicinskim službama u područjima koja su blizu linije fronta.

 

(Al Jazeera/agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.