Narušava li Španija jedinstvo EU? Premijer Sančez nije pobornik carina na kineske električne automobile

0

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je da bi Evropske unija trebala ponovno preispitati svoj plan za uvođenje dodatnih carina na električne automobile proizvedene u Kini.

Sančez je uputio ovaj poziv na kraju svoje četvorodnevne službene posjete Kini, gdje se sastao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom, što je privuklo pažnju na sve veće unutrašnje podjele među državama članicama EU-a o ovom pitanju, izvijestio je „Blumberg“ (Bloomberg).

Sančezov poziv dolazi paralelno s pripremama EU-a da uvede carine od 36,3 posto kompaniji SAIC Motor Corp., 19,3 posto kompaniji Volvo Car AB i 17 posto kompaniji BYD Auto, uz postojeću carinu od deset posto na izvoz kineskih automobila u Evropu. Kompanija Tesla bi se također suočila s povećanjem carina od osam posto.

Ako evropski čelnici ne budu mogli prikupiti dovoljno podrške da blokiraju ove mjere, očekuje se da će Evropska komisija objaviti konačne uredbe do 30. oktobra. Carine će zatim ostati na snazi pet godina.

Ove carine odražavaju evropske strahove da će Kina iskoristiti podršku vlade da preplavi evropska tržišta električnim automobilima, što ugrožava poštenu konkurenciju i izlaže evropske proizvođače riziku bankrota, navodi „Blumberg“.

Kao odgovor na to, Kina je pokrenula antidampinške istrage o uvozu proizvoda poput rakije, mliječnih proizvoda i svinjetine iz Evropske unije.

Španija između čekića i nakovnja

Španija je jedna od evropskih zemalja koje su najviše pogođene ovim potencijalnim trgovinskim ratom, jer je najveći izvoznik svinjskog mesa u Evropi, a takođe je i drugi najveći proizvođač automobila u Evropskoj uniji.

Španija nastoji da privuče kineska ulaganja za razvoj svog sektora električnih automobila. Stoga je Sančezova posjeta Kini došla u sklopu nastojanja da se izbjegne trgovinska eskalacija s Pekingom.

”Ne treba nam još jedan rat, a u ovom slučaju trgovinski rat”, rekao je Sančez. Dodao je:

“Vjerujem da moramo graditi mostove između Evropske unije i Kine, a ono što će Španija učiniti jeste raditi na pronalaženju konstruktivnih rješenja i pokušati postići rješenje, kompromis, između Kine i Evropske komisije”.

Evropska neslaganja

Sančezove izjave dolaze u trenutku kada se Evropa suočava s unutrašnjim neslaganjima oko toga kako se nositi s trgovinskim izazovima koji dolaze iz Kine.

Dok zemlje poput Francuske, predvođene predsjednikom Emanuelom Makronom, podržavaju nametanje carina kako bi se evropski proizvođači zaštitili od “nepoštene” kineske konkurencije, druge zemlje, poput Španije, pozivaju na dijalog i izbjegavanje eskalacije.

Kina pokušava iskoristiti te podjele u svoju korist, jer želi uvjeriti dovoljan broj evropskih zemalja da te carine nisu u interesu Evrope.

Kina ima za cilj izvršiti pritisak na evropske vlade prijeteći trgovinskom odmazdom, što će prouzrokovati “ekonomsku bol” koja bi mogla natjerati te zemlje da odustanu od podrške uvođenju carina.

Kinesko-španska saradnja

Tokom susreta sa Sančezom, kineski predsjednik Si Đinping istaknuo je želju za jačanjem odnosa sa Španijom, posebno u oblastima visoke tehnologije i novim energetskim razvojima.

“Nadamo se da će Španija nastaviti pružati pošteno, pravedno, sigurno i nediskriminirajuće poslovno okruženje za kineske kompanije koje ulažu i posluju u Španiji”, rekao je Si.

Ove izjave dolaze u kontekstu kineske želje da izbjegne eskalaciju trgovinskog spora s Evropom, te da pokuša izgraditi partnerstvo sa zemljama poput Španije, koje su možda sklonije dijalogu i saradnji nego nametanju novih trgovinskih ograničenja.

Kolebljiv stav Španije – prema „Blumbergu“ – predstavlja veliki izazov za Evropsku uniju, koja pokušava postići ravnotežu između zaštite svojih lokalnih proizvođača i izbjegavanja sveobuhvatnog trgovinskog rata s Kinom.

Ako zemlje poput Španije mogu prikupiti dovoljnu podršku, Evropska unija bi mogla ublažiti ili odgoditi mjere, dajući prostor za dijalog između dvije strane, napominje „Blumberg“ u svom analitičkom tekstu.

Iako je cilj Kina smanjiti utjecaj carina, cilj strategija EU-a je zaštita domaćih tržišta od velikog priliva električnih vozila koje subvencionira kineska vlada.

Evropska unija se nalazi pred složenom situacijom: treba li nastaviti s eskalacijom kako bi zaštitila svoju domaću ekonomiju ili će nastojati postići kompromis kako bi se izbjegao sveobuhvatni trgovinski rat koji bi mogao naštetiti ekonomskim interesima EU-a?

U svjetlu eskalacije trgovinskih napetosti između Evropske unije i Kine, i dalje ostaje otvoreno pitanje: hoće li zemlje EU-a uspjeti postići kompromis koji garantira zaštitu evropskih ekonomskih interesa uz izbjegavanje eskalacije s Kinom.

Španija i dalje zauzima centralnu poziciju u ovoj raspravi, jer nastoji postići balans između svojih ekonomskih interesa i međunarodnih odnosa.

(Bloomberg/Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.