Iz Sjeverne Koreje stiglo priznanje da imaju postrojenje za obogaćivanje uranijuma

0

Sjevernokorejski čelnik Kim Džong-un pozvao je na povećanje broja centrifuga za obogaćivanje uranijuma kako bi se povećala nuklearna proizvodnja oružja za samoodbranu, objavili su državni mediji.

Kim je uputio poziv tokom posjete Institutu za nuklearno oružje i proizvodnoj bazi “nuklearnih materijala za oružje”, prema Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji (KCNA). U objavi nije objavljena lokacija objekata niti datum inspekcije.

To je prvi put da je Sjeverna Koreja javno otkrila postojanje postrojenja za obogaćivanje uranijuma, piše Reuters, prenosi Hina.

‘Nuklearno oružje za samoodbranu’

Tokom posjete Kim je “naglasio potrebu za daljnjim povećanjem broja centrifuga kako bi se eksponencijalno povećalo nuklearno oružje za samoodbranu…”.

Kim je nadgledao je i probnu paljbu novog višecjevnog raketnog bacača kalibra 600 milimetara, javila je KCNA, a prenio Rojters.

Sjevernokorejski vođa je u utorak poručio da njegova država provodi politiku izgradnje nuklearnih snaga kako bi eksponencijalno povećala broj komada oružja ove vrste.

U govoru na godišnjici osnivanja Sjeverne Koreje u ponedjeljak Kim je rekao da država mora temeljitije pripremiti svoje nuklearne sposobnosti i spremnost da ih ispravno upotrijebi u bilo kojem trenutku kako bi osigurala bezbjednosna prava države.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.