Predavanje dr Rastislava Stojsavljevića na temu „Antarktik – (ne)ispričana priča” na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje dr Rastislava Stojsavljevića na temu „Antarktik – (ne)ispričana priča” (11. 9. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

U osvit hladnijih dana koji su pred nama, kako predavač najavljuje, septembarsko predavanje donosi priču o najjužnijem i najhladnijem kontinentu koji će u narednim godinama i decenijama biti jedan od ključnih prostora kada je svjetska geopolitika u pitanju. Antarktik je kontinent na kom je zabranjeno bilo kakvo vojno prisustvo kao i eksploatacija resursa. Godine 1959. potpisan je Vašingtonski sporazum od strane dvanaest najjačih država svijeta u to vrijeme. Sporazumom su zabranjene kako vojne, tako i bilo kakve eksploatatorske intervencije, čak i ako su u naučne svrhe. U novim, modernim geopolitičkim prekomponovanjima i uključivanjem drugih država, kao što je „Snežni zmaj“ (Kina), postavlja se pitanje u kojoj mjeri će odredbe Vašingtonskog sporazuma ostati ispoštovane.

Osim geopolitičke perspektive, predavač govori i o najvažnijim geografskim karakteristikama Antarktika, uz uvid u najvažnija istorijska istraživanja kako bi pokazao ko su bili prvi ljudi koji su stigli na Južni pol i kako danas žive povremeni stanovnici Antarktika, te u kojoj mjeri i na koji način je to važno za turizam.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.