Vulin: Potreban povratak straha ili razuma u svjetsku politiku

0

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin obratio se učesnicima sastanka visokih predstavnika za bezbjednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu.

Zahvalivši se na rijetkoj prilici da Srbija govori na tako uvaženom i velikom skupu, potpredsjednik Vulin je rekao da je u svjetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i zamolio da se svijetu vrate strah od uništenja, stid zbog zločina prošlosti i uspostavi sistem kolektivne bezbjednosti u kome će se znati pravila i u kome obojene revolucije neće biti način za promjenu izborne volje građana. „Ako zemlje BRIKS-a uspiju da ojačaju svoj savez, prevaziđu i određene razlike koje postoje među njima, BRIKS može da ponudi ne samo ekonomski savez već i da preraste u garant bezbjednosti koji će vratiti ravnotežu i strah. Ako ne ponudite nadu našoj planeti već u našoj generaciji neće biti planete koja je vrijedna življenja“, istakao je potpredsjednik srpske vlade.

Naglasio je da i Srbi i Rusi vjeruju da je istina sama po sebi dovoljna i da je zato nismo ni mnogo branili niti ozbiljno shvatili pokušaje revizije istine o Drugom svjetskom ratu i rezultate te revizije.

„Kada se poražena Njemačka ujedinila nismo odmah shvatili da je počeo svjetski sukob. A prve žrtve tog sukoba bili su SSSR i Jugoslavija. Počela je osveta za poraz u Drugom svjetskom ratu. Naivno smo vjerovali da se mir u Evropi i svijetu čuva tako što se potomci Njemaca stide zločina svojih djedova. Potomci zločinaca iz Drugog svjetskog rata se ne stide zločina svojih očeva već se stide poraza svojih očeva i sanjaju revanš. Nestanak stida je pokazao da samo strah čuva mir, a zaboravom na strahote svetskog sukoba uveli su nas u realnost mogućeg novog svjetskog sukoba. Sukob je počeo na nivou vrijednosti koje treba da odrede budućnost civilizacije. Izrazi „globalni zapad“ i „globalni jug“ zapravo su izrazi koji govore o dva shvatanja svijeta. Svijet se dijeli na one čije su vrhovne vrijednosti Bog, nacija i prirodna porodica i one u čijem svijetu žive samo potrošači u kome nema Boga, nema nacije i nema prirodne porodice“, rekao je potpredsjednik Vulin.

„Svijet se vodi na lažima. Tako su Ruse slagali da se NATO neće širiti na istok kao što su ih slagali da je Minski sporazum sporazum za mir a ne kupovina vremena za pripremu rata sa Rusijom. Tako su nas Srbe slagali da će problem Kosova i Metohije biti rešavan u okviru Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, da će se sprovesti Briselski sporazum potpisan sa Evropskom unijom, a sve vas dragi prijatelji su slagali da su 1999. ubijali Srbiju zato što je činila zločine. I da to više nikada neće ponoviti. Kao što su vas sve zajedno slagali da je u Srebrenici počinjen genocid, da su Srbi genocidan narod“, rekao je u svom obraćanju potpredsjednik Vulin i upitao „zar Njemci nisu genocidan narod, a Srbi jesu?“.

Potpredsjednik srpske vlade je zaključio da je zato u svjetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i da Srbija očekuje od velikih sila da preuzmu odgovornost za sudbinu planete i uspostave nove sisteme bezbjednosti.

„Vratite svijetu strah od uništenja, vratite stid zbog zločina prošlosti, uspostavite sistem kolektivne bezbjednosti u kome će se znati pravila i u kome obojene revolucije neće biti način za promjenu izborne volje građana. Ako zemlje BRIKS-a uspiju da ojačaju svoj savez, prevaziđu i određene razlike koje postoje među njima, BRIKS može da ponudi ne samo ekonomski savez već i da preraste u garant bezbjednosti koji će vratiti ravnotežu i strah. Ako ne ponudite nadu našoj planeti već u našoj generaciji neće biti planete koja je vrijedna življenja“, poručio je Vulin u obraćanju na sastanku visokih predstavnika za bezbjednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.