Hrvatskim braniteljima ne paše podgorički antifašizam: Ne žele KIC-ov pop hor u Korčuli, jer titoljublje i Crnu Goru i dalje doživljavaju kao neprijatelje

0

Uprkos nastojanjima zvaničnog Zagreba da Hrvatsku predstave kao antifašističku državu, društvene pojave diljem lijepe njihove pokazuju da je ova članica EU duboko „zaglibila“ u ustaštvo.

Većina Hrvata, pa i onih sa komunističkom podlogom, se nakon priključenja EU prešaltala na stranu one ideologije koja je tokom Drugom svjetskog rata krvlju natopila dobar dio nekadašnje Jugoslavije.

Tako danas, zahvaljujući žmurenju iz Brisela, u Hrvatskoj imamo situaciju da politički subjekti sa jasnim ustaškim pedigreom čine Vladu, da zvanični Zagreb osuđuje usvajanje Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen u Skupštini Crne Gore…

Sijaset je primjera kako „prijateljska“ i Crnoj Gori „uzorna“ Hrvatska pokazuje svoje zloćudno nacističko lice iz prošlosti.

Međutim, unutrašnja društveno-politička situacija u Hrvatskoj ne bi trebalo da brine nikoga u Crnoj Gori. Ono što svakako zvaničnu Podgoricu treba da zabrinjava su hibridni napadi kojima je ova država mjesecima izložena od strane zvaničnog Zagreba. Besomučne provokativne izjave hrvatskih ministara, uvođenje zabrana ulaska u Hrvatsku političarima i državnicima koji Zagrebu nisu po volji, najave blokiranja famoznog crnogorskog evropskog puta, prekidanje usavršavanja crnogorskih vojnika, samo su neke od pojava koje oslikavaju neprijateljski odnos koji država Hrvatska baštini prema Crnoj Gori nakon 30. avgusta 2020. godine, a koji su eskalirali nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore i usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

U tom kontekstu, ne treba da čudi i današnja vijest iz najbliže članice EU da jedno braniteljsko udruženje traži da se podgoričkom KIC pop horu zabrani subotnji nastup na obilježavanju 80. godišnjice od oslobođenja Korčule od fašista.

Povodom tog jubileja, Udruga antifašista grada Korčule je na obilježavanje je pozvala crnogorski amaterski hor KIC pop hor, što je izazvalo ogorčenje branitelja koji su zbog toha najavili protest.

Udruga hrvatskih dobrovaljaca Domovinskog rata (UHDDR) poslala je otvoreno pismo kojim od članova hora zahtijeva da odustanu od svog nastupa, piše Index.

Kako istuču, neprihvatljiv im je nastup hora iz Crne Gore.

“Kao udruge podržavamo obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Korčule, ali nam je kao hrvatskim braniteljima neprihvatljivo da pjesme s kojima namjeravate nastupiti pjeva hor iz države iz koje dolazi vojska koja nas je zajedno sa vojskom iz Srbije napala 1991. Vojska od koje smo branili Dubrovnik, Ston i ostatak Republike Hrvatske”, piše u otvorenom pismu koje potpisuje i predsjednik UHDDR-a Čara Gordan Tomić.

U pismu horu navode i da im smetaju “simboli totalitarnog režima bivše države na ovim prostorima koji se često nalaze u pozadini prilikom vaših nastupa a isti veličaju jugoslovenski unitarizam”.

Najavili su da će protest zbog najavljenog koncerta održati na ulazu u Ljetnje kino te da će pjevati hrvatske pjesme.

“Zbog svega navedenog molimo vas, a i zahtijevamo da odustanete od svog nastupa u Korčuli 14. septembra 2024. godine”, pišu iz udruge.

Zbor KIC pop hor osnovan je 2017. godine, a čini ga 60-ak pjevača amatera. Hor čine ljudi različitih zanimanja i generacija, a početkom ove godine su održali svoj 100. koncert.

Poznati su po izvođenju antifašističkih i partizanskih pjesama, što je očito izazvalo gnijev branitelja čiji je uticaj u Hrvatskoj ogroman.

Kako će na ove nove neprijateljske poruke iz susjedne države reagovati bučni branitelji hrvatskih interesa u Crnoj Gori iz redova DPS-a, SD-a i SDP-a koji u poslednje vrijeme nemaju sna zbog toga što se Crna Gora konačno usudila da ne savija kičmu pred zagrebačkim prohtjevima.

Posebno sa nestrpljenjem čekamo reakciju „podgoričke Alise u zemlji čuda“ za vrijeme čijeg mandata na čelu Podgorice je osnovan ovaj hor (kako bi pronosio Titovu slavu) koji je namjerio da Zoranu Milanoviću na uvce izvodi antifašističke i partizanske pjesme u Korčuli.

Kraljnje je vrijeme da DPS-ovi prvoborci utuve u glavu da se titoljubljem ne otvaraju vrata EU, zato bi trebalo da sa malo manje žara zagovaraju hrvatske interese u Crnoj Gori.

Očekujemo od DPS-a, njihovih satelita i kolumnista petstoevraša da stanu u odbranu KIC-ovom pop hora, barem upola koliko su nedavno štitili Severinu od „autokratske“ vlasti Aleksandra Vučića.

Ukoliko KIC-ov pop hor na kraju postupi po „zamolnici“ branitelja i odustane od planiranog nastupa u Korčuli, apelujemo na organizatore da zamjenu pronađu u liku Severine, kako bi se u Crnoj Gori što bezbolnije prebolio ovaj pokušaj zatiranja antifašizma iz lijepe njihove.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.