Kijev popustio: Dozvoljavaju tranzit ruske nafte koju kupuju evropske kompanije

0

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da Kijev pristaje na tranzit ruske nafte koju kupuju evropske kompanije.

Mađarska naftno-gasna kompanija MOL saopštila je da od ponedeljka stupa na snagu novi sporazum o tranzitu nafte iz Rusije u Evropu preko Ukrajine, prema kojem MOL dobija vlasništvo nad naftom – počev od bjelorusko-ukrajinske granice.

„MOL je sklopio ugovore sa dobavljačima nafte i operaterima naftovoda kako bi obezbijedio nesmetano snabdijevanje sirovom naftom preko naftovoda Družba iz Rusije preko Bjelorusije i Ukrajine do Mađarske i Slovačke… Nova procedura za dobijanje nafte je u potpunosti usklađena sa svim relevantnim sankcijama i regulativama, između ostalog EU i Ukrajinu“, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Budimpeštanske berze.

„Kompanija MOL je saopštila da su oni trenutno vlasnici nafte koja je u tranzitu kroz Ukrajinu, što nama odgovara. Ovo nije ruska kompanija“, rekao je Šmigal na konferenciji za novinare, prenose RIA Novosti.

U skladu sa sporazumom, od 9. septembra 2024. godine odgovarajuće količine nafte koje dolaze iz Rusije postaju vlasništvo MOL-a na granici Bjelorusije i Ukrajine.

Mađarske vlasti su u avgustu izjavile da je MOL spreman da preuzme rizike isporuke nafte iz Ruske Federacije sa rusko-ukrajinske granice i plati razliku u cijeni ako Kijev prihvati ovu šemu.

Tranzit kroz Ukrajinu zaustavljen je 18. jula. Budimpešta je saopštila da će se suočiti sa nestašicom goriva ako zalihe ne budu obnovljene do septembra.

Slovačka i Mađarska su 22. jula uputile apel Evropskoj komisiji zbog postupaka Ukrajine, koja je zaustavila tranzit nafte ruske kompanije „Lukoil“ preko svoje teritorije. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je kasnije istakao da je potvrđeno da je zaustavljanje tranzita koordinisano iz Brisela.

Podsjećamo, Evropska komisija je krajem avgusta odbila zahtjev Mađarske i Slovačke da posreduje u konsultacijama sa Ukrajinom zbog sankcija koje je Kijev uveo ruskom proizvođaču nafte „Lukoil“.

Sporazum o tranzitu preko Ukrajine koji su još 2019. potpisali Moskva i Kijev, a na osnovu kojeg se ruski gas i dalje doprema u Evropsku uniju ističe poslednjeg dana ove godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.