Advokati podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra pravde zbog slučaja Čamgoz

0

Advokati Marko Radović i Miloš Vuksanović podnijeli su krivičnu prijavu protiv ministra pravde Bojana Božovića Specijalnom državnom tužilaštvu zbog zloupotrebe službenog položaja u postupku izručenja turskog državljanina Binalija Čamgoza, upozoravajući na negativne posljedice ove odluke po vladavinu prava i pravnu sigurnost države.

Oni su to saopštili na pres konferenciji koju su organizovali povodom ukazivanja na nezakonitosti u postupku izručenja turskog državljanina Binalija Čamgoza, koji je njihov branjenik.

Advokat Marko Radović ocijenio je odluku Ministarstva pravde o izručenju turskog državljanina Binalija Čamgoza „pravnim presedanom“ i „skandaloznom“, navodeći da se radi o dosad nezabilježenoj odluci, koja bi mogla da ima dalekosežne posljedice za vladavinu prava i pravnu sigurnost u Crnoj Gori.

„Nikada ranije u pravnoj istoriji Crne Gore nije donijeta ovakva odluka. Bez obzira što je ministar pravde pokušao da pronađe oslonac u ranijim slučajevima, ovakva odluka nije donijeta ni u jednom drugom predmetu“,  istakao je Radović.

Ukazao je da se u prilog tome odluka na koju se pozvao ministar Božović iz Italije ne može primijeniti u slučaju Binalija Čamgoza.

„To je bio slučaj gdje je ministar pravde Italije povukao svoje rješenje nakon što je saznao da je u toku žalbeni postupak, ali ta pravna okolnost nema nikakve veze sa ovim slučajem“, naveo je Radović.

Jedna od ključnih zamjerki advokata Radovića jeste i pravna osnova na kojoj je ministar Božović donio odluku.

„Ministar je u ekstradicionom postupku, koji je jasno uređen Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakonikom o krivičnom postupku, primijenio Zakon o upravnom postupku, pozivajući se na član 141. kojim se ukida prethodna odluka“, objasnio je Radović.

Nazvao je ovo „pravnim skandalom“ i dodao da se takva primjena zakona ne može pravdati neznanjem, već je u pitanju svjesni pokušaj da se Čamgoz izruči Turskoj po svaku cijenu.

Radović je pojasnio da je prema svim relevantnim zakonima i međunarodnim propisima koji se primjenjuju u Crnoj Gori, uključujući Evropsku konvenciju o izručenju, odluka ministra nelegitimna.

„Ne možete donijeti odluku o izručenju na osnovu zakona koji se primjenjuje na upravne postupke kada je u pitanju ekstradicija, koja je specifičan oblik krivičnog postupka“, rekao je Radović.

Osim pravnih nepravilnosti, Radović je ukazao i na političke pritiske koji su pratili ovaj slučaj.

Podsjetio je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu već bio upoznat sa predmetom Binalija Čamgoza i da su advokati podnijeli zahtjev za određivanje privremene mjere kako bi se spriječilo njegovo izručenje dok se ne donese konačna odluka o njegovom azilu.

„Evropski sud za ljudska prava nam je dao jasne smjernice kako da podnesemo novi zahtjev u slučaju da ministar donese odluku o izručenju, ali Ministarstvo pravde je ignorisalo našu komunikaciju i izručilo Čamgoza prije nego što smo uspjeli da se obratimo sudu. Oni su prekršili njegovo pravo na pristup sudu i na pravično suđenje“, rekao je Radović.

Smatra da je time jedirektno povrijeđeno jedno od osnovnih ljudskih prava njegovog klijenta, što je neprihvatljivo za državu koja teži da bude članica Evropske unije.

„Crna Gora se obavezala da poštuje odluke Evropskog suda za ljudska prava, a u ovom slučaju su prekršili njegovo pravo da zatraži zaštitu od tog suda“, dodao je Radović.

On je najavio i pravne korake koje će njegov tim preduzeti protiv odgovornih lica.

„Kao što smo već rekli prošlog četvrtka, podnijeli smo krivičnu prijavu protiv ministra Božovića Specijalnom državnom tužilaštvu zbog ove nezakonite odluke“, rekao je Radović, navodeći da će, kako se prikupljaju dodatne informacije, vjerovatno uslijediti i nove prijave protiv drugih službenika koji su bili uključeni u ovaj slučaj.

Smatra da odluke poput ove ugrožavaju ne samo vladavinu prava, već i povjerenje građana u pravosudni sistem.

Radović je posebno naglasio da njegov klijent Binali Čamgoz nije bio prijetnja po sigurnost Crne Gore, kao što su to tvrdili neki izvještaji i izjave.

„Čamgoz nije bio prijetnja Crnoj Gori, već naprotiv – Crna Gora je postala prijetnja njemu“, kazao je Radović, osvrćući se na tretman koji je Čamgoz doživio tokom sudskih postupaka.

Kazao je i da odbrana ne može promijeniti činjenicu da je Binali Čamgoz izručen Turskoj, ali da će nastaviti da preduzimaju sve pravne korake kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih lica.

„Cilj nam je da se dokaže da nije bilo osnove za donošenje ove odluke i da se time zaštiti načelo vladavine prava u Crnoj Gori. Ovakve odluke ne samo da narušavaju pravni poredak, već predstavljaju prijetnju i za građane i za sve one koji vjeruju u pravdu i zakonitost“,  rekao je Radović.

Advokat  Miloš Vuksanović ocijenio je da je izručenje Čamgoza direktno suprotno pravnim normama i predstavlja ozbiljan presedan u međunarodnoj pravnoj pomoći.

„Naše angažovanje kao Binalijevih branilaca više ne postoji, jer je on već izručen Turskoj. Ovaj slučaj predstavlja kršenje pravnih procedura i ozbiljno ugrožava integritet pravnog sistema Crne Gore“, istakao je Vuksanović.

Smatra da odluka ministra pravde da izruči Čamgoza nije samo nezakonita, već je donesena pod, kako tvrdi, „pritiskom bezbjednosnih struktura,“ čime se dovodi u pitanje vladavina prava u Crnoj Gori.

Vuksanović je pojasnio da je Božović, uprkos prethodnoj privremenoj mjeri koja je spriječila izručenje, odlučio poništiti rješenje bivšeg ministra pravde i izručiti Čamgoza Turskoj.

Prema njegovim riječima, to je učinjeno na sugestiju bezbjednosnih struktura, što je on nazvao direktnim kršenjem zakona i zloupotrebom službenog položaja.

„Ovo nije samo svojevoljno, već nezakonito djelovanje ministra pravde, koje je ozbiljno ugrozilo prava Binalija, a time i povjerenje javnosti u pravni sistem Crne Gore“, rekao je Vuksanović. dodao je on.

Smatra da je država Crna Gora u više navrata manipulisala javnim mnjenjem predstavljajući Binalija kao opasnog kriminalca, iako to, prema njegovom mišljenju, nije tačno.

„Čamgoz Binali je u Crnoj Gori proveo gotovo dvije godine bez ikakvog incidenta. U kućnom pritvoru bio je devet mjeseci, tokom kojih nije prekršio niti jedno pravilo“, istakao je Vuksanović, podsjećajući da je „spektakl“ oko Binalija počeo tek u posljednjih nekoliko mjeseci, kada je javnost bila izložena preuveličanim izvještajima o njegovoj opasnosti.

Vuksanović je naglasio da je Specijalno državno tužilaštvo odigralo ključnu ulogu u podizanju optužnice protiv Binalija za falsifikovanje isprava, što naziva apsurdnim.

„Ovo je bio očigledan pokušaj da se Binali zadrži u pritvoru i da se isforsira njegovo izručenje. Krivična prijava protiv njega bila je neosnovana, ali je služila kao izgovor za daljnje postupke prema njemu“, pojasnio je Vuksanović.

Najavio je da će podnijeti ostavku na mjesto člana Tužilačkog savjeta kako bi osigurao nepristrasnost u daljoj istrazi.

„Nakon ove pres konferencije, najkasnije sutra, podnijeću ostavku na svoju funkciju u Tužilačkom savjetu. Smatram da je ovo moralni čin koji je potreban kako bi se spriječile bilo kakve spekulacije o mom uticaju na buduću odluku specijalnog tužioca u vezi sa ovom krivičnom prijavom“, kazao je Vuksanović.

Pojasnio je da, iako ne vjeruje da će ostavka direktno uticati na pristrasnost tužioca, želi da osigura da ne bude prostora za sumnje u nepristrasnost budućeg postupka.

„Prvi put u svojoj karijeri podnosim krivičnu prijavu protiv visokog državnog funkcionera, i smatram da ovaj proces mora biti vođen potpuno transparentno i bez pritisaka“, dodao je Vuksanović.

Smatra da izručenje Čamgoza predstavlja ozbiljan presedan koji može ugroziti buduće odnose Crne Gore sa međunarodnim institucijama.

„Ovo je opasan presedan u međunarodnim postupcima pravne pomoći. Ovaj čin šalje poruku da Crna Gora nije država koja poštuje prava traženih osoba u skladu sa međunarodnim normama“, upozorio je Vuksanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.