Predstava „Jelena Anžujska“ na festivalu Ćirilicom

0

Na 8. festivalu Ćirilicom, 7. septembra u 21 sat, publika će biti u prilici da pogleda još jednu premijeru u produkciji Narodne biblioteke Budve, Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Udruženja Kultura sada pod nazivom Jelena Anžujska.

Dramaturgiju, režiju i izbor muzike potpisuje Tanja Mandić Rigonat , a pisac drame je Jelena Kajgo.

Reprizno igranje predstave je 8. septembra.

Ova sjajna priča osvjetljava život i lik jedne od najznačajnijih ličnosti srpskog srednjeg vijeka, kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I, i majke kraljeva Dragutina i Milutina.

Dugogodišnja vladarka Zetske oblasti uticala je u značajnoj mjeri na politiku teritorija današnje Crne Gore i današnje Srbije, ali je i kao visokoobrazovana ličnost doprinosila razvoju pismenosti i graditeljstva, pomažući izgradnju brojnih crkava i manastira i otvarajući škole za mlade žene pri svojim dvorovima.

Jelena Anžujska je za Budvu posebno važna jer postoje neke pretpostavke da je upravo ona, kao poznati donator benediktanskog reda iz Bara, Budvi na poklon poslala Budvansku Madonu, zaštitnicu grada Budve.

Kroz njen život, pa tako i kroz dramu, prelamaju se uzbudljive istorijske okolnosti, kada Srbija, u stalnim trvenjima između Mlečana, Tatara, Bugara, Latina, Romeja…, postaje bogata i moćna država, i u velikoj mjeri utiče na političke okolnosti i sliku Evrope tog vremena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.