Zajednica opština: Izmjenama zakona omogućiti veći broj komunalnih policajaca

0

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) uputila je ministru javne uprave Marašu Dukaju urgenciju da razmotri inicijativu za izmjene Zakona o komunalnoj policiji.

Ova inicijativa, usvojena jednoglasno od svih 25 gradonačelnika/predsjednika opština koji čine Upravni odbor Zajednice, dostavljena je Ministarstvu javne uprave krajem novembra prošle godine, ali još uvijek, kako su saopštili, nema odgovora na nju.

“S obzirom da prolazi još jedna ljetnja turistička sezona u kojoj komunalni policajci obavljaju svoje obaveze sa hroničnim nedostatkom kadra, što negativno utiče na kvalitet turističkog proizvoda, molimo Vas da uložite napore i razmotrite inicijativu, te da nas obavijestite o preduzetim mjerama i aktivnostima po ovom pitanju”, navodi se u urgenciji generalne sekretarke Zajednice opština Mišele Manojlović.

Inicijativa za izmjenu Zakona o komunalnoj policiji motivisana je, kako kažu, dugogodišnjim problemom nedovoljnog broja operativaca neophodnih za uspostavljanje i održavanje komunalnog reda, posebno u primorskim opštinama, što utiče na kvalitet turističkog proizvoda.

“Inicijativom se traži brisanje člana Zakona kojim je utvrđen broj komunalnih policajaca u odnosu na broj stanovnika, na način što se predviđa najmanji tri policajca i još po jedan na svakih 5000 stanovnika. Zajednica opština upozorava da je ovo jedinstven slučaj u crnogorskom pravnom sistemu da se ovako utvrđuje broj operativaca, kao i da se na ovaj način narušava ustavni princip jednakosti svih pred zakonom i jednakosti zakona za sve, imajući u vidu da se u opštinama koje su turistički orjentisane višestruko povećava broj subjekata nadzora u odnosu na druge opštine sa istim brojem stanovnika. Tako imamo primjer Budve sa 20.000 stanovnika i tri miliona noćenja tokom prošlogodišnje turističke sezone, gdje po važećem zakonu svega šest komunalnih policajaca može da bude angažovano na održavanju reda”, dodaju iz Zajednice opština.

Kako navode, komunalni policajci rade u tri smjene, sedam dana u nedelji, ali s tako malim brojem izvršilaca nemoguće je obezbjediti komunalni red.

“Predstavnici opština traže i da se zbog nedostatka kadrova koji ispunjavaju poseban uslov za zasnivanje radnog odnose u pogledu položenog stručnog ispita, omogući da to više ne bude uslov, već da se licima koja se angažuju na ovim poslovima omogući polaganje ispita u roku od jedne godine. Ovlašćenja za korišćenje fizičke sile, sredstava prinude i za lišavanje slobode, prema rješenju koje se predlaže, imali bi samo oni zaposleni koji imaju položen stručni ispit”, rekli su iz Zajednice opština.

Urgencija je dostavljena i ministru turizma Simonidi Kordić.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.