Ograničenje marži definitivno pomaže građanima, ali je li isplativo marketima?

0

Vlada Crne Gore donijela je nove mjere za ograničenje marži u trgovinama na malo i veliko a akcija limitirane cijene neće važiti za male trgovine i markete. To je bila Tema Jutra Prve televizije o kojoj su govorili Omer Vuković iz Udruženja malih prehrambenih trgovina, Slađana Kaluđerović iz SNP-a i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kao i Vasilije Kostić predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Omer Vuković zahvalio se Vladi što ih nisu uvrstili u „velike“ ali se njima otežava nabavka.

„Ograničavanje marže je populizam u društvu. Ono što pričaju o maržiranju, može se lako ustanoviti. Može se uzeti carinska deklaracija i vidjeti kolika je ulazna cijena, kolika je veleprodajna cijena a koliko maloprodajna. Imamo obaveze prema potrošačima. U čitavoj Crnoj Gori megamarketi su centar grada. Mali marketi nestaju iz tog razloga. Non stop se otvaraju veliki marketi a mali se zatvaraju. On ima 10.000 artikala a ja 1.500. To su veliki problemi“, kazao je Vuković.

FOTO: Omer Vuković

 

Pola lanaca ne pričaju međusobno, navodi on, a kamoli da dogovore cijene.

Slađana Kaluđerović je kazala da se može reći da prilikom ove akcije limitiranih cijena i ograničenja marži jeste veći opsjeg proizvoda.

„Sada je upitanju 66 različitih proizvoda a oko 1.000 artikala. Možemo reći da je još jula ove godine Vlada donijela odluku da se ograničavaju marže na brašno šećer i ulje. Ovo je nešto što će imati pozitivan odjek i uticaće na smanjivanje cijena proizvoda i usluga a moramo konstatovati da zaista postoji konkurencija. Ne bih se saglasila sa Vukovićem jer su i obični građani svjesni da kad odu u prodavnice da su cijene proizvoda istovjetne. To odmah upućuje i na dogovaranje između konkurencije što je inače zabranjeno. To je samo jedan od načina na koji će se oni postaviti. Zdrava i efikasna konkurencija je dobra, ali mi imamo prisutne monopole i oligopole“, kazala je ona.

FOTO: Slađana Kaluđerović

 

Država sve to treba da prepozna a prvi korak je prepoznavanje situacije, tvrdi ona i dodaje da je potrebno zauzeti strateški pravac smanjivanja cijena čime ne bi došlo do enormnih povećanja.

Vasilije Kostić je komentarisao postojanje dogovorene konkurencije i zaključio da onda to nije konkurencija.

„Nema govora o dogovaranju. Oni koji su skloni da daju takve kvalifikacije ne poznaju tržište. To je politički probitačno pa je bolje pažnju usmjeriti na nekog drugog nego na sopstvenu neefikasnost. Indikator dogovora između poslodavaca i preduzeća koja posluju na tržištu prehrambenih proizvoda jeste da postoji strategija konkurisanja cijenama. Bio sam direktora 15 godina i imao tim za posmatranje cijena konkurencije. Imate strategiju cijena a možete i slovom i brojem da utvrdite istu cijenu kao vaša konkurencija. To samo govori o tome da imate strategiju o definisanju cijena“, kazao je on.

FOTO: Vasilije Kostić

 

Tvrdi i da ispada da se čitavo crnogorsko tržište dogovara.

„Onog momenta kada vi se bi dozvolite, bez ozbira što ste vlast da regulišete cijene uprkos antiinflantornom projektu, iako je obrazloženje bilo da se time štite građani – i jedno i drugo je pogrešno. Standard se ne štiti na održiv način ograničavanjem cijena. Ograničavanjem cijena utičete na profitabilnost preduzeća i smanjujete njihovu privrednu snagu i prisiljavate ih da cijene u budućnosti budu veće. Netržišno ograničavanje cijena znači da su utvrđene cijene ispod tržišnog nivoa a ponuda takvih proizvoda će onda biti manja. To znači da će se izazvati nestašice takvih proizvoda a svi oni koji se bave prometom tih proizvoda će se istih odreći jer bilježe gubitak“, kazao je on.

Dodaje da se tako vrši pritisak i na budući rast cijena, jer se ne djeluje antiinflantorno, već će stoga rasti cijene.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.