U školama počinje program „Vještine za odrastanje“

0

Crna Gora je prva zemlja u regionu i šire koja će u organizaciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) sistemski evaluirati Liones Quest dvogodišnji školski preventivni pilot program za razvoj socio-emocionalnih vještina učenika „Vještine za odrastanje“.

Pet osnovnih škola iz Podgorice će od ove školske godine krenuti sa primjenom ovog programa sa učenicima III razreda, obuhvatajući deset eksperimentalnih odjeljenja i pet kontrolnih, u svrhu provjere učinkovitosti, saopšteno je nakon pripremnog sastanka sa predstavnicima uprava škola i kolegama koji će od oktobra realizovati ovaj pilot programa.

Tokom juna mjeseca, učiteljice i predstavnici pedagoško-psiholoških službi JU OŠ „Savo Pejanović“, JU OŠ „Sutjeska“, JU OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, JU OŠ „Radojica Perović“ i JU OŠ „Novka Ubović“ su pohađali dvodnevnu obuku, upoznale se sa programom i njegovim značajem za primjenu na ovom uzrasnom nivou, navodi se u saopštenju MPNI.

Takođe, od oktobra 2024. godine nastavnici i stručni saradnici 32 osnovne škole širom Crne Gore, će proći obuku kako bi sa učenicima VII razreda primjenjivali dvogodišnji preventivni program „Vještine za adolescenciju“, dodaje se u saopštenju.

Iz MPNI su rekli da u saradnji sa međunarodnim partnerima ulažu sve napore da u crnogorski obrazovni sistem uvedu nove, naučno zasnovane preventivne programe socio-emocionalnog učenja i razvoja ličnih vještina kod djece za zdrav život.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.