PKCG: Nove vještine za zelenu i digitalnu tranziciju

0

Privredna komora Crne Gore postala je partner na projektu “SKYLA”, koji se implementira u okviru programa INTERREG EUROPE na kojem su po prvi put pravo učešća imale institucije i organizacije iz Crne Gore. Projekat “SKYLA – ekosistemi vještina pametne specijalizacije za dvostruku tranziciju”, za cilj ima sprovođenje promjena u profilima vještina stanovnika evropskih država koje se suočavaju sa zelenom i digitalnom tranzicijom. Zbog toga, donosioci politika moraju predvidjeti trendove na tržištu rada i naći rješenja za nepodudarnosti u vještinama u odnosu na zelenu tranziciju, uz prilagođavanje strategijama pametne specijalizacije. Aktivnostima projekta nastojaće se prevazići trenutna ograničenja u ulozi stručnog obrazovanja i obuke u inovacionim ekosistemima.

Kako su naveli, kao jedan od partnera u projektu SKYLA, Privredna komora će kroz kroz razmjenu iskustava sa partnerima iz različitih regiona Evrope, raditi na jačanju kapaciteta za kreiranje, upravljanje odnosno sprovođenje politika regionalnog razvoja.

“Crna Gora se u posljednjih nekoliko godina suočava sa konstantnim promjenama na tržištu  rada ,  a potreba za kvalifikovanom radnom snagom sve je veća. Zbog brzih promjena na našem tržištu rada, postalo je izazovno adekvatno predvidjeti trend vještina, kao i obezbijediti neophodnu radnu snagu koja je dobro obučena i sa potrebnim vještinama da odgovori na zahtjeve tržišta. Zbog toga kontinuirano radimo na unapređivanjusaradnje i veza između privrede i pružalaca stručnog obrazovanja. SKYLA projekat ima ova pitanja u srži svojih ciljeva i kao takav je odlična prilika za nas da razmijenimo iskustva i prikupimo znanja koja bi nam mogla pomoći u daljem razvoju i poboljšanju mehanizama za suočavanje sa ovim izazovima“, naglašava Vuko Jovanović, iz Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore koji je član projektnog tima ovog projekta.

SKYLA partnerstvo, zastupljeno je u Toskani, Podlaskom vojvodstvu, Skani, Sofiji, Fingalu, Provansi-Alpi-Azurnoj obali i Litvaniji, te Crnoj Gori i Lavovskoj oblasti u Ukrajini.

Evropska komisija je za SKYLA aktivnosti izdvojila budžet od 1,61 miliona EUR-a, dok je ukupan budžet projekta 2,255 miliona EUR.

Više informacija na www.komora.me

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.