Ivanović – Miščević, Makovec: Evropske integracije važne za region i EU

0

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović susreo se, u odvojenim sastancima, na marginama 19. Bledskog strateškog foruma s ministarkom za evropske integracije Srbije Tanjom Miščević i zamjenikom generalnog direktora Evropske službe za vanjske poslove Markom Makovcem, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku sa Miščević, sagovornici su se saglasili oko važnosti proširenja Evropske unije za region Zapadnog Balkana, ali i za samu Uniju.

Ivanović je, kako se navodi u saopštenju, informisao ministarku Miščević o napretku koji je Crna Gora postigla i namjeri da nastavi istim tempom.

Imajući u vidu da je Crna Gora dobila IBAR, sagovornici su se saglasili da bi razmjena iskustava na polju evropske integracije bila od značaja za regionalnu i bilateralnu saradnju.

“Ivanović i Miščević su razgovarali i o potencijalima za druge vidove saradnje između dvije države. Tokom razgovora s Makovcem, Ivanović je ponovio je privrženost i posvećenost Crne Gore evropskoj budućnosti i naglasio da uz političku stabilnost i volju, kao i podršku od strane Evropske komisije i država članica, Crna Gora može ostvariti cilj koji je zacrtala u naredne tri godine”, kaže se u saopštenju.

Makovec je istakao da smatra da u EU postoji volja za što skorijim članstvom Crne Gore, kao uspješne priče o proširenju, te da se pozitivnost u vezi sa napretkom Crne Gore može osjetiti i u regionu i u Evropskoj uniji.

“Saglasio se da usvajanje evropske legislative predstavlja ogroman izazov za malu administraciju kakva je crnogorska i kazao da Evropska komisija stoji na raspolaganju da joj pomogne u tom smislu”, zaključuje se u saopštenju.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.