Predavanje istoričara dr Miloša Savina na temu „Razlike u koncepciji autonomije Vojvodine među vodećim ličnostima poput Stratimirovića i Miletića” na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje istoričara dr Miloša Savina na temu „Razlike u koncepciji autonomije Vojvodine među vodećim ličnostima poput Stratimirovića i Miletića” (3. 9. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Ideja o Vojvodini kao autonomnoj teritoriji rodila se među Srbima u Austrijskom carstvu, na jugu Ugarske. Sloveni su vojvođanski prostor naselili tokom 6. i 7. vijeka i na njemu u kontinuitetu živeli. Istorijski izvori pominju Srbe kao brojnu grupu na ovoj teritoriji u 13. vijeku, a njihov broj se znatno povećava u 14. i 15. vijeku. Ugarski kraljevi su pozivali Srbe sa Balkana da se doseljavaju u Ugarsku, radi popunjavanja vojske i očuvanja granice od turskih napada.

Na prostoru srednje Evrope, odnosno Habzburške monarhije, a kasnije Austrougarske bilo je pokušaja da se napravi posebna autonomna teritorija, najčešće pod nazivom Srpska Vojvodina. Cilj je bio da ona bude ili krunovina u austrijskom carstvu ili neka vrsta federalne jedinice u kasnijim pokušajima federalizacije tog carstva, a postojala su nastojanja i da ona bude autonomna županija u okviru Ugarske u kasnijem periodu.

Na Blagoveštanskom saboru Srbi su preko svoje nacionalne institucije – Crkveno-narodnog sabora, zahtjevali da Vojvodina dobije potpunu autonomiju i postane jedna vrsta krunovine u koju će ući Banat, Bačka, Srem i Baranja sa granicom i da to postane definisano srpsko autonomno područje u okviru Habzburške carevine.

Predavanje daje osvrt na dvije najznačajnije ličnosti kada je u pitanju koncepcija autonomije Vojvodine: Stevana Stratimirovića i njegove federalističke koncepcije, te Svetozara Miletića uz osvrt na njegova politička uverenja i ciljeve koji su imali veliki uticaj na društvene promjene među Srbima u Ugarskoj tog doba.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.