Borovinić Bojović otvorila Evropske dane jevrejske kulture: Manifestacija koja doprinosi bogatstvu suživota u Podgorici

0

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice, dr Jelena Borovinić Bojović sinoć je u Crnogorskom narodnom pozorištu svečano otvorila ,Evropske dane jevrejske kulture”, međunarodnu manifestaciju koja ima za cilj da promoviše bogatu i raznoliku jevrejsku kulturnu baštinu, ali i da afirmiše vrijednosti multikulturalizma, tolerancije i zajedništva u našem društvu.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast što ste upravo meni ukazali povjerenje da govorim na otvaranju ovog, za naše društvo izuzetno značajnog kulturnog događaja, koji daje ogroman doprinos razvoju tolerancije i bogatstvu suživota u Podgorici,” rekla je predsjednica, naglasivši da je ovo sjajna prilika da produbimo naše razumijevanje jevrejske tradicije koja je sastavni dio evropskog kulturnog nasljeđa.

U svom obraćanju, predsjednica je dodatno istakla važnost teme ovogodišnje manifestacije – porodice, koja, kako je naglasila, predstavlja univerzalnu vrijednost koja nas sve povezuje.

„Poštovanje i briga za porodicu je nešto što svi dijelimo. I u našoj, i u jevrejskoj tradiciji, porodica je utočište i svetinja. Kada govorimo o njoj – svi pričamo istim jezikom i veoma dobro se razumijemo,“ kazala je ona.

Predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Nina Ofner Bokan, ukazala je takođe na značaj ovog kulturnog događaja koji se u Crnoj Gori organizuje od 2020. godine.

Foto: Skupština Glavnog grada Podgorica

 

,,Manifestacija Evropski dani jevrejske kulture ima posebnu misiju – očuvanje i njegovanje jevrejske kulture i tradicije u Crnoj Gori. Kultura je most koji povezuje ljude i na nama je da taj most održavamo stabilnim, bez obzira na izazove”, kazala je ona.

,,Evropski dani jevrejske kulture“ pružaju priliku građanima Podgorice da se upoznaju s bogatom jevrejskom kulturom kroz niz kulturnih i edukativnih programa, uključujući izložbe, predavanja, filmske projekcije i muzičke događaje koji se odvijaju istovremeno u preko 40 zemalja kontinenta.

„Glavni grad je uvijek tu da pruži podršku za svaki vaš poduhvat, baš kao što smo sa velikim zadovoljstvom podržali i ovu kulturnu manifestaciju koja obogaćuje septembarski kulturni život Podgorice“, zaključila je predsjednica.

U okviru programa priređen je koncert hora “Hašira“, novosadske jevrejske opštine, koji je obuhvatio izvođenje arija i kompozicija čiji su autori jevrejskog porijekla.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.