Krapović donio akt o penzionisanju generala Zorana Lazarevića

0

Ministar odbrane Dragan Krapović donio je danas akt o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, generala Zorana Lazarevića.

Ta informacija potvrđena je Pobjedi.

To znači da od danas vojskom nema ko da komanduje, jer Savjet za odbranu i bezbjednost nije razriješio generala Lazarevića na prethodnoj sjednici, niti je imenovao novog načelnika generalštaba.

Na prethodnoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, kojom je predsjedavao predsjednik države Jakov Milatović, Lazarević nije smijenjen, jer se tome protivio Milatović.

Sada je na predsjedniku Crne Gore da sazove novu, hitnu sjednicu Savjeta, na kojoj bi bio imenovan novi komandant vojske.

Do čina brigadnog generala Lazarević koji je po specijalnosti artiljerac, a u međuvremenu je završio u vojnu diplomatiju u Briselu, stigao je znatno kasnije – tek 2020. godine kada ga je zajedno sa još 135 pripadnika VCG, u viši čin unaprijedio tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković (DPS).

Bošković je to uradio u mjesecima neposredno pred parlamantarne izbore 2020. pod vrlo kontorverznim okolnostima, bez jasnih kruterijuma za brojne takve odluke i često uz nepoštovanje zakonom predviđene procedure, a što je kasnije od dobro upućenih krugova i od strane Olivere Injac koja ga je naslijedila na mjestu ministarke odbrane, problematizovano i označeno kao partijska zloupotreba vojske i sistema odbrane u korist DPS-a.

(Analitika/Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.