Podvig vrijedan divljenja: Za šest mjeseci do srednjoškolske diplome u Tutinu

0

Alternativa Crna Gora ukazala je na još jedan nesvakidašnji slučaj sticanja srednjoškolske diplome u Tutinu, i to za samo šest mjeseci.

Naime, nevjerovatan slučaj u kojem je osoba od 27 godina, zaposlena na neodređeno vrijeme u zdravstvenom sistemu, odlučila na krajnje neobičan način da završi srednju školu, i to u Tutinu.

Umjesto redovnog četvorogodišnjeg školovanja, ova osoba je uspjela da za samo šest mjeseci kompletira cijelo srednjoškolsko obrazovanje. Ovakav „podvig“ te osobe ozbiljno narušava povjerenje u zdravstveni sistem, jer vjerovatno nije jedini slučaj te vrste u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

Detalj koji privlači pažnju su i brojevi svjedočanstava, koji su zaista predivno zavedeni i posloženi, jedan za drugim 5/184-4, zatim 5/184-5 itd., kao na kraju i diploma 5/184-8, a sve to u razmaku od samo šest mjeseci.

„Kada bude procesuirana, osoba će se suočiti ne samo s krivičnom osudom, već i s osudom javnosti, porodice, kolega i cijelog grada u kojem živi. Ovaj slučaj predstavlja ozbiljno kršenje moralnih i pravnih normi, te će zatvorska kazna, ma koliko stroga bila, zapravo biti najmanje od svih sankcija koje će uslijediti. Društvena stigma i gubitak ugleda predstavljaju teret koji će ova osoba nositi daleko duže od bilo koje zatvorske kazne. Razmjeri ovog slučaja ukazuju na potrebu za strožom kontrolom i revizijom obrazovnog sistema, ali i za jačanje integriteta u profesionalnom okruženju“ – naveli su iz Alternative.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.