Linta: Vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini planski opstruišu rješavanje pitanja nestalih Srba

0

Vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini planski opstruišu rješavanje pitanja nestalih Srba, rekao je povodom Međunarodnog dana nestalih lica, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

„Glavni razlog opstrukcije jeste činjenica da bi rješavanjem pitanja nestalih Srba bio demaskiran lažni narativ o srpskoj agresiji na Hrvatsku i BiH i teroru nad Albancima na Kosovu i Metohiji, kao i krivici Srbije za ratove na prostoru bivše Jugoslavije“, istakao je Linta u saopštenju.

On je naveo da se, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, na području bivše Jugoslavije traga za još najmanje 9.567 nestalih lica, od čega su više od trećine Srbi.

„Više od 4.000 posmrtnih ostataka je ekshumirano, ali još nije identifikovano, od kojih je oko 3.000 u BiH, oko 900 u Hrvatskoj i oko 300 na Kosovu i Metohiji“, naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, na području Hrvatske ima više desetina poznatih grobnih mjesta sa posmrtnim ostacima više od 200 Srba, a hrvatska vlast 29 godina od završetka rata opstruiše njihovu ekshumaciju.

Na području BiH Institut za nestala lica u Sarajevu blokira traženje, ekshumaciju i identifikaciju posmrtnih ostatka Srba, odnosno vodi politiku dugogodišnjeg namernog ignorisanja srpskih žrtava, ističe Linta i navodi da Republika Srpska traga za 1.646 lica, a da je proces rasvijetljavanja sudbine nestalih Srba u zastoju već 15 godina.

Linta takođe ukazuje da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti blokira rad Radne grupe za nestala lica jer vlast u Prištini ne želi da govori o srpskim žrtvama i negira zločine koje je počinila tzv. OVK.

Veliku odgovornost snosi i međunarodna zajednica, jer nema političke volje da se izvrši pritisak na Sarajevo, Zagreb i Prištinu, navodi Linta i ističe da nije moguća istinska normalizacija na prostoru bivše Jugoslavije bez rasvijetljavanja sudbine svih nestalih, kažnjavanja onih koji su činili brutalne zločine bez obzira na nacionalnu pripadnost i jednakog poštovanja svih žrtava.

 

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.