Šahmanović: Trebalo bi ponovo razmisliti o rudniku Brskovo

0

Iako je Vlada stavila tačku na Brskovo, novi ministar rudarstva, nafte i gasa iz Bošnjačke stranke Admir Šahmanović rekao je Vijestima da bi bilo dobro još jednom razmisliti o otvaranju rudnika u Mojkovcu i pokrenuti javnu raspravu. On se nakon negativnih reakcija javnosti naknadno oglasio navodeći da je na projekat eksploatacije rudnika Brskovo stavljena tačka, ali da posao ministarstva rudarstva upravo jeste da razvija eksploataciju mineralnih sirovina koje mi nesporno imamo.

Tvrdi da takve projekte, pri tome ne misli samo na Mojkovac, treba razvijati isključivo u saradnji i na korist lokalnih zajednica, na ekonomski održiv i ekološki prihvatljiv način.

Međutim, nakon njegove izjave oglasio se premijer Milojko Spajić, navodeći da je Vlada donijela konačno rješenje da se ne otvara rudnik u Mojkovcu i da je to čitava Vlada (prije rekonstrukcije) podržala.

“Sjajni ministar Saša Mujović je donio konačno rješenje koje je čitava Vlada podržala. U komunikaciji sa ministrom Šahmanovićem smo razumjeli da je loše interpretiran od strane medija i da je izjava izvučena iz konteksta (ja je još nisam vidio)”, napisao je Spajić, u odgovoru jendom korisniku na mreži X, kojem se nije dopala izjava ministra.

Izjavu Šahmanovića, između ostalih, osudili su i izvršni direktor Pokreta Evropa sad (PES) Vlade Bojović i član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Tihomir Dragaš.

 

I GI Zdravi Mojkovac se oglasio ovim povodom.

“Ugovor sa of šor kompanijom sa ostrva Džersi je raskinut. Građani su rekli ne na više javnih rasprava, stručna komisija obrazovana od strane bivšeg ministasrtva energetike i rudarstva Saše Mujovića je rekla ne, advokatska kancelarija je rekla ne. Dalje rasprave nema. Kopanja nema nikad više”, naveli su iz GI Zdravi Mojkovac.

Ističu da ideja Šahmanovića da treba otvoriti javnu diskusiju i eventualno ponovo razmisliti o pokretanju eksploatacije predstavlja krajnje nepoštovanje građana Mojkovca, laičke i stručne javnosti koja se već izjasnila o ovom pitanju.

“Ministar, svršeni diplomac privatnih fakulteta u oblasti ekonomije, biznisa i finansija javno pokušava da omalovaži mišljenje Instituta za javno zdravlje da se zbog prisustva žive, kadmijuma i arsena ne smije dirati ništa. Postoji struka i postoje građani koji se pitaju, a ministar Šahmanović je na funkciji da služi građanima a ne privatnim interesima. Nema više razgovora, nema više diskusija. Nemojte pokušavati da nam podvalite priču koju podvaljuje režim u Srbiji”.

Iz GI Zdravi Mojkovac poručuju da će svaki dalji pokušaj da se revitalizuje i oživi završena i zapečaćena priču smatrati direktnom prijetnjom po njihove živote i zdravu životnu sredinu.

“Poručujemo Vam – kopajte u svom dvorištu, u našem nećete. Nikad više. Mojkovac će biti zdrav”, zaključuje se u reagovanju.

(Adria)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.