Podrška Jakovu Milatoviću

0

Piše: Vladimir Pavićević, Doktor političkih nauka

Pitanje nije je li trebalo da se ide na vanredne izbore u Podgorici. Pravo pitanje je zašto je Jakov ovako dugo čekao da se direktno uključi u izbornu političku borbu. Moj stav je, dakle, da je dobro odlučio kada je izazvao prijevremene podgoričke izbore i da je to trebalo još i ranije da uradi. A evo i zašto.

Onoga momenta kada su se nekadašnji njegovi saborci u Pokretu Evropa sad i on politički razišli trebalo je odmah da se ide na nove izbore u Podgorici. I to prije svega zato što je upravo Milatović bio prvi na listi PES-a na prethodnim izborima i zato što je u suštini on politički vodio cjelokupnu kampanju u jesen 2022. godine. Postigli su izvanredan rezultat i dobili poziciju gradonačelnika Podgorice.

Da su povodom Milatovićevog izlaska iz njihovog pokreta funkcioneri PES-a tada slijedili dobre demokratske običaje, odlazak Milatovića je za posledicu trebalo da ima hitnu ostavku gradonačelnice Injac i inicijativu Milojka Spajića da se ide na nove izbore u glavnom gradu. To bi bio pravi demokratski potez zato što ih je napustio političar koji je u ime PES-a bio kandidat za gradonačelnika i čije je učešće na izborima 2022. godine kao lidera te liste bila veoma važna determinanta za tadašnju veliku pobjedu PES-a u Podgorici.

Od razlaza sa Jakovom Evropa sad se sve vrijeme suočava sa krizom legitimiteta svoje uprave u Podgorici. To je nužna politička posledica takve vrste raskola u politici. Ovu vrstu krize koju smo dobili najbolje je riješiti izborima i to je Milatović odlično procijenio. On je procijenio i to da će prijevremenim podgoričkim izborima dalje slabiti Spajićev, a da će jačati njegov uticaj u crnogorskoj politici. Tako će i biti.

Kampanja za podgoričke izbore ima jedan posebno zanimljiv dio. To je onaj kojim se otkriva da se većina autoriteta u crnogorskoj politici i medijima koji nastupaju sa pozicija srpske ideje približila Spajiću, a da od sebe gleda što više da udalji Milatovića. To je pogrešno.

Bez Spajića kao svog lidera Pokret Evropa sad automatski pada ispod cenusa. A Spajić je u crnogorskoj politici od danas do sjutra. Njegov PES je već sada, sa Spajićem na čelu, u vidljivom političkom padu i moguće je da ćemo uskoro zaključiti da je taj projekat bila sezonska pojava. Njihova konfuzna bilbord kampanja ovih dana po Crnoj Gori, prepunjena podacima, znakovima i brojevima koji se ne mogu pohvatati ni povezati, pokazuje da se dešava slabljenje te formacije  čak i u segmentu u kojem su do sada bili odlični – u osmišljavanju marketinga za kampanju.

Sjetimo se kako su bile perfektne i uvjerljive poruke Evrope sad uoči parlamentarnih izbora. Svako je veoma brzo i dobro upamtio i 450 evra minimalne penzije i 700 evra minimalne plate i radni dan od 7 sati. U aktuelnoj bilbord kampanji građanin ne može da se snađe u konfuznoj mreži procenata, slovnih znakova, strelica, brojeva i slično. Kampanja je veoma loša. Kada se tome doda i odsustvo stranačke infrastrukture bez koje se na duži rok ne može ozbiljno učestvovati u politici, jasno je da je Evropa sad u političkom padu.

Za razliku od Spajića, očigledno je da Jakov Milatović ima ozbiljne planove za svoje dalje delanje u crnogorskoj politici. Jasno je da je on odabrao da se ubuduće bavi politikom. To što ima još skoro četiri godine mandata predsjednika Crne Gore, samo mu može pomoći u osmišljavanju stabilne političke karijere koja će u dužem periodu donositi uticaj i političku moć.

Povodom usijane atmosfere već na početku kampanje za podgoričke izbore moja poruka srpskoj braći je sledeća – ne udaljavajte Jakova od sebe. Čak i onda kada Vam neki njegov potez nije doktrinarno blizak i kada Vas nekom izjavom i naljuti, ne odbacujte Jakova Milatovića. Radite tako da sa njim imate komunikaciju i onda kad vam izgleda da su razlike nepremostive. Neka ostanu mostovi, da se povežu ideje i prevaziđu nesporazumi čim bude prilika za to.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.