Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Mađarska – put do članstva u EU: prvi dio“ na Jutjub kanalu KCNS

0

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Mađarska – put do članstva u EU: prvi deo“ (26. 8. 2024) možete pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Tema ovog predavanja je Mađarska, kao „neposlušna“ zemlja članica Evropske unije. Njen put ka članstvu je zanimljiv sa više aspekata, koji će biti analizirani tokom ove tribine. Prvi od godišnjih izvještaja Evropske komisije u kojima se razmatra napredak kandidata rezultirao je odlukom da se 1998. godine otpočnu pregovori o pridruživanju sa pet postkomunističkih zemalja, uključujući Mađarsku. Priprema za članstvo i vođenje pregovora u Mađarskoj trajalo je četiri zakonodavna mandata, pri čemu su svi izbori u ovom periodu donosili promjenu vlasti.

Do jula 2002. godine mađarske vlasti završile su pregovore sa Evropskom komisijom u dvadeset šest od trideset jednog poglavlja. Iako su neka od najtežih poglavlja, među kojima su poljoprivreda i finansijske i budžetske odredbe, još uvijek bila otvorena, nova vlada socijalističkih demokrata nadala se da će pregovore završiti do kraja 2002. što se na kraju i dogodilo. Ustav Mađarske morao je biti izmijenjen kako bi se održao referendum o članstvu. Godine 2003. je i održan, a premijer Međeši objavio je rezultat na proslavi održanoj na obali Dunava rekavši: „Dozvolite mi da zvanično objavim da će Mađarska biti članica Evropske unije.“

Celo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.