Radulović: U tužilaštvu čame krivične prijave protiv „zvučnih“ imena od 90-tih do danas, počinioci ne samo što su na slobodi, već otete narodne pare troše i njihovi potomci

0

Stavovi i projekcije, koje je iznio premijer Milojko Spajić na konferenciji za novinare u četvrtak, krajnje su zabrinjavajući, u suprotnosti su, ne samo sa crnogorskom stvarnošću, već i sa osnovnom logikom i globalnim kontekstom, trendovima i procesima, ocijenio je profesor Branko Radulović.

„Oni bi nas srednjoročno doveli do bankrotstva, a dugoročno bi doveli u pitanje i naš biološki opstanak“, saopštio je Radulović.

Spajić je na konferenciji za novinare u srijedu najavio da će u narednih pet do sedam godina završiti 18 dionica autoputeva i brzih cesti kroz Crnu Goru, od ukupno 480 kilometara. On se izvinio građanima što je proveo četiri dana na odmoru u Sen Tropeu (Saint Tropez) „jer to veliki broj građana ne može da priušti“. Komentarišući optužbe na društvenim mrežama u vezi sa njegovim boravkom u luksuznom ljetobalištu, kazao je da iza dijela naloga na društvenim mrežama „stoje dvije organizovane kriminalne grupe“, koje podržavaju najmanje dvije političke opcije.

Radulović ističe da ne želi u ovoj reakciji da se posebno bavi “teorijama zavjere, fobijama niti kriminalnim bandama“ koje premijer pominje.

„Znam, nažalost, da je ovakvo Državno tužilaštvo iznevjerilo naša očekivanja i da neće uskoro utvrditi što je istina od svega toga. Daleko smo mi od istine. Revizija kriminogene prošlosti je izostala. Neznatan broj njih odgovara za počinjene grehove. Još i danas u fiokama čame krivične prijave protiv brojnih ‘zvučnih’ imena od 90-tih do danas za pljačke koje su počinili. Sve to pokriva zaborav a počinioci ne samo što su na slobodi već otete narodne pare troše i njihovi potomci sklapaju nove biznise po raznim ‘san tropeima“, naveo je Radulović.

Kako kaže, pojedini ministri se čak javno „ljube i grle“ sa tajkunima koji su opustošili Crnu Goru i nastavljaju po starom.

„Nije sad pominjao da ćemo uskoro biti Singapur ili Luksemburg, svakodnevnica bi ga negirala, prisiljen je bio da se bavi stvarnim životom, cijenama i maržama. Međutim, izostala je glavna elaboracija – ogromni deficit budžeta je naša stvarnost, njegov navodni suficit je prozvod diskriminacije potrošačkih jedinica i grupa, tako ukidanje doprinosa za zdravstvo je pogubno, za njegovu podršku treba nadomjestiti oko 1,8 milijardi eura godišnje ako hoćemo da imamo evropski tretman liječenja, izdvajanja za rast plata i penzija koje ne bi bilo u skladu sa društvenim proizvodom je neodrživo, nesklad može biti samo djelimičan i kratkoročan, da bi izazvao veću tražnju, koju mora da prati domaća konkurentna ponuda i stvaranje nove vrijednosti i radnih mjesta“, naveo je Radulović.

Podsjeća da je sve veći spoljnotrgovinski deficit, dolazi do inflacije, koja briše sve, a zatim i do velikog deficita budžeta i loma.

Smatra da takvo povećanje plata i penzija razvija tuđu ekonomiju.

„Tvrdnja da se neće smanjivati penzije je samo njegova fikcija, a ne i ekonomska logika ako se prepolove doprinosi za te namjene i ukoliko se ima u vidu ovakav društveni proizvod. Solidarnost će zamijeniti čista matematika, koliko si izdvajao za penziju toliku ćeš je i imati u najboljem slučaju“, upozorava Radulović.

Kako kaže, premijer ni riječi nije rekao o tome kako je uspio da zaduži Crnu Goru na loš način i prema iznosu i vremenu zaduženja. „To neznanje ili loša namjera nas je koštala kroz kamatu stotina miliona eura više. Ni riječ o toliko najavljivanim reformama. Ni da pomene kako je prisvojio razvojnu banku i naše pare. Predlog onakve fiskalne strategije i nove ekonomske misli takođe nijesu zaslužili njegovu pažnju na presu“.

Radulović ističe da posebno zabrinjavaju srednjoročne mjere premijera Spajića, koje se baziraju jedino na izgradnji putne infrastrukture.

„Ni riječ o diverzifikaciji privrede, velikom i održivom ‘Maršalovom planu’, sektorskim reformama, zastarelim i retrogradnim strateškim dokumentima, usaglašenosti sa novim politikama EU, cost-benifit analizama različitih opcija, preostalim resursima. Ništa od mnogo najavljivanih sektorskih reformi i mjera za zaustavljanje dalje deindustrijalizacije, raubovanja neobnovljivih resursa, pustošenja i nazadnih rješenja energetskog potencijala, sve je veći deficit hrane, sve izraženija sezonalnost, haos i primitivizam u sektoru turizma“.

Prema riječima Radulovića, da apsurd bude veći, saopštene projekcije u sektoru saobraćaja su retrogradne, kontradiktorne, neusaglašene sa planskim dokumentima i predloženim rešenjima u Nacrtu prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, u suprotnosti su i sa novim saobraćajnim politikama EU, često data ad hoc rješenja, ekonomski neizvodljiva i neodrživa.

Kako kaće, Spajić bi trebalo da zna da je u toku revolucija u saobraćaju u EU i svijetu, da je u toku i ubrzana tranzicija energenata, da su goriva budućnosti zeleni vodonik i električna energija iz obnovljivih izvora, da je već oročena eksploatacija sadašnjih aviona, brodova, željeznica, transpornih kamiona i putničkih automobila sa postojećim pogonskim gorivom.

„Moramo, napokon, uvažiti ekspertsku proceduru dolaženja do optimalnih varijanti. Spajićev štap kojim na mapi određuje nove maršute i duplira autoputeve i brze ceste se mora zamijeniti valjanim projektnim zadacima, studijama izvodljivosti, idejnim i glavnim projektima. Investicije moraju biti po ‘dubini’, što veće angažovanje domaće pameti, operative, materijala i opreme“, poručio je Radulović.

Crnogorske firme moraju imati prednost

Podsjeća da je Spajić na presu pomenuo čuveni „Bemax“ i nikšićke građevinare kao negativne primjere.

„Udružena crnogorska operativa u ‘Konzorcijumu niskogradnje’ na transparentan način i u skladu sa procedurom moraju imati prednost u odnosu namjenski formirane regionalne firme, američke ili kineske kompanije, koje dobijaju poslove po skraćenom postupku. Takođe graditi autoputeve sa iskorišćenjem manjim od 10 posto kao što pokazuju dosadašnje brojke na dionici Smokovac-Mataševo ili studije poput francuskog ‘Louis Berger Sas-a’, ulaganja do 2030. godine u iznosu od čak većem od 8 milijardi eura sa ‘plitkim’ investicijama, sa ostvarenom putarinom koja ne može da pokrije ni održavanje novih saobraćajnica a ne vraćanje kredita je suludo i vodi nas direktno u bankrot“, upozorio je.

Prije toga, kako dodaje, biće vještačko povećanje poreskih doprinosa, što može biti i motiv promašenim investicijama premijera Spajića.

„Jasno je, a to i eksperti potvrđuju, da moramo izvršiti rekonstrukciju i modernizaciju željeznice Crne Gore, modernizaciju dva aerodroma, izgradnju prioritetnih putnih koridora. Cost-benefit analize su pokazale da treba nastaviti izgradnju auto puta Mataševo-Boljare i brze saobraćajnice od Širokog brijega do Sukobina. Dalje ni jedan metar autoputa, već brzih autocesti sa denivelisanim ukrštanjem i konntrolisanim priključcima“.

Radulović smatra da je izgradnja Jadransko-jonskog autoputa kroz Crnu Goru pogubna. Optimalna varijanta je da se magistralni pravac Nikšić-Trebinje proširi u brzu saobraćajnicu.

„Takođe, analize pokazuju da rekonstrukcija magistralnog pravca od Podgorice do zaobilaznice oko Budve i magistranog pravca od Podgorice do novog tunela uz Sozinu sa punom zaobilaznicom oko Podgorice su optimalna i dugoročna rešenja. Krajnje je vrijeme, da se napravi studija ekološke proizvodnje cementa u Pljevljima“.

Crna Gora u obrazovnom i naučnom zaostatku

Spajić, kako kaže, treba da zna u kolikom je Crna Gora obrazovnom i naučnom zaostatku, koliki je samo broj lažnih diploma, pa i kod onih u njegovoj Vladi, a tek u Skupštini, kakva je infrastruktura po školama, univerzitetskim laboratiorijama, da su pojedinačni uspjesi ne plod podrške sistema obrazovanja, već ličnih žrtava tih uspješnih pojedinaca.

„Samo za nauku, poslije stvaranja prostornih i tehnoloških uslova za neučno istraživački rad, potrebno je izdvajanje oko 200 miliona eura godišnje, da bi mogli da sarađujemo na značajnim međunarodnim projektima“, ukazuje Radulović.

Kako kaže, neće se posebno baviti ni tim da li je u pitanju neznanje, površnost, manipulacija „ili više sile koje upravljaju sa premijerom Spajićem“.

„Sigurno, da ima argumenata za jedno ili za drugo ili peto a i za sve zajedno. Ne očekujem reakciju naše intelektualne elite i da će se izdići iznad ovog apsurda kojeg živimo i trošimo se i ukazati na suštinu bitisanja i izazovnu sjutrašnost“.

Podsjeća da je Spajić na konferenciji za novinare prvo iznio stav da su ljudi najveće bogatstvo i potencijal Crne Gore.

„Uporedio nas je sa Dalekim istokom. Bio sam tamo i sarađivao sa njima. Mi smo dva svijeta, ne samo po filozofiji življenja već i po nečemu što su univerzalne vrijednosti. Nažalost, mi smo primitivno i zapušteno društvo. Ne znam da li je u pitanju genetika ili stečena navika, ali znam da je trenutno urušavanje etičkih i profesionalnih vrijednosti intenzivno“, rekao je Radulović.

Upozorava da crnogorsko društvo nestaje – natalitet je sve manji.

„Predviđaju nam da će nas do 2050. biti manje od 500.000. Migracije već čine svoje. Sve brojniji su oni koji kulturološki i etnički ne pripiadaju nama i narušavaju naš teško stečeni multietnički sklad. Šta nam donosi dvojno državljanstvo? Da su u pitanju samo ljudska prava lako bi“.

Prema njegovim riječima, zabrinjava da premijer Spajić nije istakao ekstremne klimatske uslove koje će karakterisati Crnu Goru posebno u drugoj polovini ovog vijeka.

„Pitanje smaodovoljnosti u pitkoj vodi, kumulativna samodovoljnost u hrani i samodovoljnost električne energije iz obnovljivih izvora koje su u državnom vlasništvu, će diktirati opstanak života u Crnoj Gori. Na kraju želim da mu poručim da ukoliko uistinu voli Crnu Goru i ako joj je privržen, da duboko razmisli o svemu ovome, da se konsultuje sa stručnim ljudima i da napokon formira ‘Institut za razvoj Crnr Gore“.

Takođe, apeluje na predsjednika države, Jakova Milatovića da nastavi da ukazuje na sve anomoalije i negativnosti i da svako zakonsko rješenje, koje nije u saglasju sa evropskim „akijem“ i međunarodnom i domaćom pravnom regulativom, ne potpisuje.

„Želim i ministarki saobraćaja, Maji Vukićević, da skrenem pažnju da ovo insistiranje na promašenim saobraćajnim projektima, bez valjane ekspertske analize i uvažavanja procedura, direktno vode u propast Crnu Goru. Znam da ona to ne želi“, zaključio je Radulović.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.