Velikodušni Bajden obećao Zelenskom novi paket vojne pomoći

0

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio novi paket vojne pomoći uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, saopštila je Bijela kuća.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, koji je u petak razgovarao i sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom, objavio je na društvenim mrežama da je paket vrijedan 125 miliona dolara.

U razgovoru sa Zelenskim, Biden je potvrdio “nepokolebljivu” podršku Vašington Ukrajini u njenom ratu s Rusijom. Paket pomoći uključuje rakete protivvazdušne odbrane, opremu protiv dronova, protivoklopne rakete i municiju, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Pozivi su uslijedili uoči Dana nezavisnosti Ukrajine.

‘Ukrajini potrebne zalihe oružja’

“Ukrajini su kritično potrebne zalihe oružja iz najavljenih paketa, posebno dodatni sistemi protuzračne odbrane za pouzdanu zaštitu gradova, zajednica i kritične infrastrukture”, rekao je Zelenski u saopštenju koje je objavio njegov ured.

Nakon što je oduzela Krim od Ukrajine 2014. godine, Rusija je u februaru 2022. započela invaziju na svog susjeda u punom obimu. Sjedinjene Američke Države su od tada pružale vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, a takođe su uvele sankcije Moskvi zbog invazije.

Vašington je pružio više od 50 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini od 2022. godine.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.