Vukadinović za BORBU: Milatović zloupotrebljava državne resurse i nalazi se u fazi političkog rascjepa; Milović želi da otrgne dio glasova PES-u

0

Vanredni lokalni izbori u Podgorici se bliže, a situacija na političkoj sceni ponovo postaje interesantna. Predsjednik države Jakov Milatović ne odustaje od miješanja u izborni proces u Glavnom gradu, a na drugoj strani njegov dojučerašnji partijski kolega Andrej Milović takođe cilja visok plasman svoje liste na izborima. Ono što je zajedničko Jakovu i Andreju je da su obojica bivši članovi Pokreta Evropa sad. Međutim, sada i jedan i drugi bacaju sve karte na podgoričke izbore zakazane 29. septembra.

Predsjednik Milatović će pokušati da utiče na rezultat predstojećih izbora u Podgorici, predstavljanjem sebe kao zaštitnog lica izborne liste na kojoj će biti i pet nekadašnjih odbornika jedinstvenog Pokreta Evropa sad, koji su taj pokret napustili za Mialtovićem. On sada, iako predsjednik svih građana, radi ono što je nekada radio i Milo Đukanović, koji je bio zaštitno lice svake predizborne kampanje DPS na lokalnim izborima širom Crne Gore.

Kontaktirali smo političkog analitičara prof. Srđana Vukadinovića da nam prokomentariše Milatovićevu odluku da se umiješa u podgoričke izbore, kao i da nam pojasni šta bi mogao biti cilj „Podgoričke liste“ Andreja Milovića.

Prof. Vukadinović smatra da Milatovićeva odluka predstavlja zloupotrebu određenih državnih resursa, ako kao predsjednik države svoje ime stavlja na neke liste koje preferira.

„Na isti onaj način kao što je zloupotreba resursa kada neko policiju upotrijebi da održava red na izbornim mjestima, a zapravo populariše nekoga, ili kada otvaranje nekih objekata upotrebljavaju u predizborne svrhe. Taj institut zloupotrebe državnih resursa je mnogo veliki. Naravno i ministri, svi koji učestvuju u izbornim kampanjama zloupotrebljavaju resurse Vlade i funkcije koje imaju u cilju propagande nekakvih politika koje su njima bliske.“ – kaže Vukadinović i nastavlja:

„A kada je u pitanju predsjednik države onda je to još više, jer ministar je predstavnik jedne partije u Vladi, a  predsjednik države treba da je predsjednik svih građana bez obzira na njihovu političku pripadnost.“

Jakov Milatović

 

Vukadinović je mišljenja i da u Crnoj Gori imamo situaciju da predsjednik države želi da upotrebi svoj autoritet u mnoge svrhe, pa pored ostalog i stavljanjem svog imena na izborne liste, kako je radio i prethodni predsjednik Crne Gore. Ta praksa, smatra on, postoji jer se računa da će se na taj način animirati mnogi glasači.

„Najmanje će neopredjeljene glasače pridobiti time što će staviti svoje ime u naziv liste, jer oni neopredjeljeni da su željeli da glasaju za Milatovića ili Pokret Evropa sad, oni bi izašli u junu prošle godine i glasali bi za tu političku inicijativu, a ne bi ostali kod kuća“ – kaže Vukadinović i dodaje da je takav način vođenja politike neznaven, jer ne umiju da vladaju realnošću, kao i da je to rezultat određenog neznanja i političkog neiskustva.

Vukadinović podsjeća da je Milo Đukanović ipak imao jednu jaku partiju iza sebe, koja je davala logistiku, što ipak nije slučaj sa aktuelnim predsjednikom države.

„Taj Pokret za Podgoricu još uvijek nije ni registrovan kao politička grupacija/partija i govori se o tome da će oni ići u koaliciju sa GP URA i Pokretom za promjene, što ni jednima, ni drugima, ni trećima neće donijeti neku dobit“ – ističe Vukadinović.

On dalje kaže da se Milatović nalazi u nekoj fazi političkog rascjepa, jer nije siguran koji su to glasači Pokreta Evropa sad koje on kontroliše, pa na svaki način sad pokušava da zaokruži tu cjelinu.

„On tu cjelinu nikada neće zaokružiti ako bude pravio predizbornu koaliciju sa GP URA i PZP, nego će još više zakomplikovati u nekim postizbornim radnjama u Podgorici, zato što neće znati ko koliko (glasova) ima. Vidimo da se URA šlepa iz izbora u izbore u nekakvim predizbornim koalicijama sa Demokratama (prošle godine).“

Milatović je, smatra Vukadinović, u nekom političkom lutanju i traganju za političkim potezima koji bi mu dali neku snagu, jer kao predsjednik države ako nema političku snagu koja se ogleda u poltičkom kapacitetu partije koja preferira njega kao svog čelnika, jednostavno on teško da će moći ostati na funkciji predsjednika države.

„Ovo može da bude njegova Labudova pjesma, jer vidimo da ima pokušaja i nastojanja da se njegova funkcija itekako diskredituje što manjim uplivom njega čak i u one stvari gdje bi trebao po Ustavu da djeluje, a poslije izbora u Podgorici to diskreditovanje može da bude mnogo veće, jer će se upravo cijeniti po onome kakav rezultat napravi u Podgorici“ – predočava Vukadinović.

Naš sagovornik je stava da su podgorički izbori lakmus papir, jer ako na njima padne, teško će Milatović moći da zadrži autoritet predsjednika.

„Pravi jednu veliku političku grešku, jer kao predsjednik svih građana sebe svrstava u jedan politički tabor. Može on privatno imati raspoloženja prema bilo kojoj političkoj grupaciji i to je njegova privatna stvar, ali kao predsjednik države se mora ponašati drugačije“ – smatra Vukadinović i dodaje da su ipak izbori u Podgorici sada pitanje opstanka Milatovića i onih koje on preferira, jer je teško da Pokret za Podgoricu može ponovo imati pet odbornika.

Milovićev cilj da uzme dio PES-ovih glasača

Bivši ministar pravde Andrej Milović je odlučio da on želi da okuša sreću na podgoričkim izborima, te je juče predstavio „Podgoričku listu“.

Profesor Vukadinović smatra da je cilj Milovića da pokuša da „otrgne“ neke glasove od Pokreta Evropa sad.

Andrej Milović

„On kao jedan od osnivača PES-a je svjestan šta se se radilo, šta su oni radili, planirali kada je u pitanju ekonomski program i priču o Do Kvonu i ostalim kripto majstorima. On odlično zna šta je bilo, ali po svoj prilici nema nikakve dokaze. On želi da nastavi da traje na političkoj sceni, prvo u Podgorici, pa onda i na državnom nivou“ – kaže Vukadinović i dodaje da Milović neće imati nekog uspjeha.

Naš sagovornik ipak naglašava da iako generalno ne postoji mogućnost da Milović bude gradonačelnik, ta šansa bi postojala jedino ako pređe cenzus i sa malim brojem odbornika bude tas na vagi.

„To je moguće, ako bi on sa dva ili tri odbornika bio tas na vagi do tih trideset odbornika…“ – pojasnio je Vukadinović.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.